Babette sælger til en god nabo

I oktober besluttede ejerne af Babette, Vivi Schou og Henrik Pedersen, at eventyret på Kildemarksvej var kommet til sin ende, og den 14. december 2019 er sidste åbningsdag på en af Vordingborgs mest berømte restauranter. 

“Vi har haft fuldt hus den sidste måned, og vi slutter af på bedste vis, lige som vi har drømt om. Vores gæster har fulgt os gennem de sidste 30 år, og vi er mega glade for den måde vi kan slutte af på. Og når vi har haft sidste åbningsdag, så skal vi ud og holde julefrokost med medarbejderne, og holde jul.” fortæller Vivi Schou om den sidste tid på Babette. 

Vivi Schou og Henrik Pedersen startede Babette for 30 år siden, og har igennem årene været en af regionens førende gourmetrestauranter, hvor også mange kokketalenter er uddannet fra. Både årets restaurant i 1998 og 2017, Årets kok i 2018, og medaljer til kokke- og tjenerelever gennem årene, samt mange andre anerkendelser og priser er det blevet til. Men nu er det slut.

Gode naboer

Bygningen er blevet solgt, og køberne er ikke ukendte – det er nemlig naboen TV2 Øst.  

“Lokalerne med Vordingborgs bedste udsigt over byen og vandet, de får ikke lov at stå tomme. Vi er rigtig glade for, at det bliver vores gode naboer gennem alle årene, som nu har købt dem.” fortæller Vivi. 

Og på TV2 Øst er de glade for den ekstra plads. 

“Vi har længe haft pladsproblemer, og hvis ikke vi havde denne mulighed, så havde vi udvidet på andre måder. Det bliver en del af vores mediehus, men hvordan lokalerne skal indrettes, det finder vi først ud af til januar.” fortæller Vagn Petersen, som er direktør på TV2 Øst. 

Babette inviterer til afskedsreception den 17. december, hvor de får mulighed for at sige ordentligt farvel til de mange glade gæster, kollegaer og leverandører gennem årene. 

“Vi byder på en lille en og lidt godt til ganen, og så smider vi forklæderne og får tid til at tale med både leverandører og gæster. Hvad fremtiden bringer ved vi bedre i januar – nu skal vi lige have tømt hovedet for travlhed, og have sluttet ordentligt af først.” fortæller Vivi. 

Fremtiden er uvis, men der er dog ikke tvivl om at Babette Catering stadig fortsætter, og kalenderen er også booket de næste tre år frem, så helt fri får de to gourmetfolk ikke.

Det bliver TV2 Øst, som i forvejen er nabo til Babette, som flytter ind i lokalerne.
Det første store skib anløber Vordingborg Havn fredag formiddag – 177 meter langt

Opdatering: I bunden af artiklen kan du se billeder fra anløbet

Efter at Vordingborg Havn har arbejdet med en storstilet udvidelse i mere end fire år med god anvendelse af DanPilots specialkompetencer om sejladsforhold bærer arbejdet nu frugt. Fredag den 13. december 2019 ved 11-tiden om formiddagen anløber det første store skib nu havnen.

Det drejer sig om skibet Reunion Bay, der er 177 meter langt og 28 meter bredt. Skibet er et såkaldt handysize, og det er det hidtil største skib, som nogensinde har anløbet Vordingborg:
”Års arbejde med at udvide vores havn bærer nu frugt. Det er en ny og skelsættende milepæl i havnens historie, der symboliseres med dette anløb,” siger Jan-Jaap Cramer, der er udviklingschef i Vordingborg Havn.

Lods ombord

Ivar Svane, ansvarlig Vice Lodschef i lodseriet DanPilot, siger:
”For at få skibet sikkert til kaj, er der lods ombord fra DanPilot. Lodserne har bl.a. trænet anløbet på forhånd i lodseriets egen højt specialiserede simulator samt deltaget i andre eksterne træningsforløb og er nu klar til at
gennemføre anløb i virkelighedens verden. Med sådan et skib skal der bruges slæbebåde både ved anløb og afgang. ”
DanPilots lodser har også været brugt som rådgiver i forbindelse med design af selve havneudvidelsen.

Jan-Jaap Cramer: ”Vi har haft et fortrinligt og godt samarbejde med DanPilot og har haft stor glæde af at have DanPilot som rådgiver, fordi de kunne teste havnedesignet i de simuleringsstudier, der blev holdt. Desuden har DanPilot med deres specialviden kunne rådgive om dybder i sejlrende og i havnebassinet, så vi ikke graver mere ud end højst nødvendigt.”

Erik Merkes Nielsen, direktør i DanPilot: ”Vi er glade og stolte over, at vores kompetencer kan bruges til at skaffe regional vækst og øge Det Blå Danmarks konkurrenceevne. Vi lever af at levere sikkerhed til søs og i havn, og vi deler gerne vores viden med vores partnere, så vi kan forene det sikkerhedsmæssige med det kommercielle. ”

Vordingborg Shipping er mægler for Reunion Bay og har gennem de sidste fire-fem år været en aktiv medspiller i havneudvidelsen. Her er der stor glæde over at kunne afskibe større laster i Vordingborg, og glæden gælder også, at ejerkredsen bag Vordingborg Shipping har etableret Masnedø Bulk Terminal, som i samarbejde med Vordingborg Shipping laster skibet.

”Normalt har vi haft skibe lastet med op til 7000 tons. Med Reunion Bay rykker vi op i en anden liga. Når skibet afsejler, er det lastet med 29.000 tons korn. Det er klart, at den udvikling har gjort det meget attraktivt for Vordingborg Shipping at være godt etableret på Vordingborg Havn. Samtidig er vi også meget glade for det gode samarbejde med lodserne,” siger direktør Christina Hedemark Jensen, Vordingborg Shipping.

Der har været hurtig ekspedition hos Geodatastyrelsen ved udfærdigelse af nye søkort og hos Søfartsstyrelsen i forbindelse med ændring af bøjesystemet til den nye havn.

Opdatering fredag d. 13. december 2019

Her kan du se billeder fra det store skibs anløb i Vordingborg:

Reunion Bay anløber Vordingborg Havn (Foto: DanPilot)

Reunion Bay anløber Vordingborg Havn (Foto: DanPilot)

Reunion Bay anløber Vordingborg Havn (Foto: DanPilot)

Reunion Bay anløber Vordingborg Havn (Foto: DanPilot)
Propfyldt Vordingborg Kirke til Musikskolens Julekoncert – koncert igen tirsdag i Stege

Vordingborg Kommunes Musikskole holder traditionen tro julekoncerter og det er et stort tilløbsstykke. Vordingborg Kirke var mandag aften d. 9. december 2019 helt fyldt og de fremmødte kunne opleve et flot arrangement med imponerende musikalske oplevelser. Ikke mindst juleklassikeren “Jul Det’ Cool” blev opført i en meget vellykket udgave.

Der er koncert igen tirsdag, denne gang på Stege Skole. Koncerten begynder kl. 19.00.

Anton rappede “Jul Det’ Cool” og både julemanden og højttaler-damen fra Magasin var med. Et meget underholdende indslag.
Jul i Vordingborg – udvidet åbningstid og konkurrence med gaver til en værdi af kr. 6300.-

Julestemning har bredt sig i Vordingborg. Butikkerne er pyntet og den smukke julebelysning er tændt.

”Butikkerne har udvidet åbningstiden og dermed gjort det nemt for kunderne at handle lokalt. Det betyder noget, hvor der handles og det er vigtigt at bruge de lokale butikker flittigt – så er de der nemlig også i morgen.”, fortæller City Manager Sacha Keller og hun fortsætter: ”Hvis borgerne i byen ønsker at have en spændende handelsby, med et bredt udvalg af varer, så skal man handle i dem hele året rundt. Kun på den måde kan den enkelte butik udvikle og blive endnu bedre. Og som en ekstra bonus, vil flere virksomheder også finde det attraktivt at drive forretning i byen.”

For at gøre det endnu mere attraktivt at handle lokalt har Bycentrum Vordingborg skruet godt op for julestemningen og programmet i handelsgaden i december.

Årets store eventyrkonkurrence

Kan du gætte alle eventyr i butikkerne?

Butikkerne i Algade vil pryde deres vindue med et eventyr, som du skal gætte. Inde i butikken ligger en stemmeseddel som du udfylder. Du må gætte løs i ALLE butikkerne! men kun ét gæt pr. butik.

Jo flere butikker du besøger og afleverer et gæt hos, desto større er din chance for at vinde ALLE GAVERNE fra i alt 21 butikker til en værdi af kr. 6300.-
Bycentrum Vordingborg trækker én heldig vinder fredag d. 20. december kl. 12.00. Så kan den heldige vinder nå at hente gaverne inden juleaften.

Jul i handelsbyen søndag d.15. december

Søndag d. 15. december kommer Julemanden til Vordingborg. Han vil køre i sin elektriske kane med sit søde og bløde rensdyr gennem Algade. Julemanden tager imod ønskesedler, samt sutter – hvis nogle skulle være klar til at afgive dem. Julemanden stiller også gerne op til et selfie, ligesom han deler GRATIS godteposer ud til de første 200 børn. Kom og fortæl julemanden hvad du ønsker dig.
Det lokale kor, Around Seven vil synge søde julesange ude foran Café Einstein i tidsrummet 11.00 – 13.00. Og FGU (tidligere Produktionsskolen Strømmen) står ved Danske Bank og sælger ud af alle deres produktioner.

Jul i handelsbyen d. 22. & 23. december

Igen i år vil stemningen i bymidten prydes af god gammeldags traditionel jul. Nisseorkestret kommer og spiller kendte julemelodier hele weekenden. Juleskovene sættes op i denne weekend med halmballer og barkflis, som børnene kan lege i imens de voksne handler. Der er naturligvis gågade, så børnene kan lege frit. “Nissebanden” tænder op i olietønderne og holder dem i gang hele weekenden, så du kan lune dig over ilden i pauserne mellem de sidste julegaveindkøb.

Nisseorkestret spiller julemusik i Algade begge dage kl.11.00 – 14.00
Præstø Privatskole i top blandt landets 1.400 skoler

Præstø Privatskole ligger helt i top på den årlige liste over skolernes undervisningseffekt. Det vil sige, hvor god en skole er til at øge sine elevers karaktergennemsnit i forhold til elevernes baggrund. Den lille skole placerer sig som nr. 32 ud af landets ca. 1.400 skoler og er den bedst placerede af alle skoler i Vordingborg Kommune.

Det glæder den lokale skoleleder, Henrik Kjøller.
”Jeg er meget stolt over skolens flotte placering på listen over, hvor gode landets skoler er til at løfte eleverne. Det er resultatet af, at vi er ambitiøse på alle elevernes vegne og arbejder målrettet for at få dem til at trives, så de kan præstere bedst muligt,” forklarer Henrik Kjøller.

Fokus på trivsel

Det er netop skolens store fokus på trivsel, som Henrik Kjøller fremhæver som opskriften for at lykkes med god læring.
”Vores skole har et spor fra 0.-9. klasse, så alle eleverne kender og leger med hinanden på tværs af årgangene. Lærerne har hold i den enkelte elev og gør, hvad der skal til for at sikre, at eleven bliver godt forberedt til en ungdomsuddannelse,” siger Henrik Kjøller.

Også de små klassekvotienter har ifølge skolelederen en positiv indflydelse på undervisningseffekten.
”Det er langt fra alle vores elever, der kommer fra akademikerhjem, og som taler politik eller matematik med familien over aftensmaden. Derfor er den nære relation til læreren yderst vigtig, og vi har sat et gennemsnitligt loft på ca. 20 elever i klassen. Det giver læreren overblik og mulighed for at tage hånd om den enkelte elev både fagligt og socialt,” understreger Henrik Kjøller.

Stort spring

Med den flotte placering på listen har Præstø Privatskole taget et spring fra plads nr. 385 til nr. 32. Skolelederen kan ikke konkret sige, hvad der har været springbrættet for skolen.
”Jeg bemærker, at vi generelt ligger omkring den øverste fjerdedel, men det er svært at pege på den konkrete årsag til, at vores skole placerer sig helt i top i 2018”, siger Henrik Kjøller og henviser til Folkeskolebladets undersøgelse, der viser en tendens til, at alle skoler rykker op og ned på listen.

Undersøgelsen er lavet af Tænketanken CEPOS på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet.

”Der er en betydelig forskel på præstationerne i landets svageste og landets stærkeste skoler. Den stærkeste skole har opnået elevpræstationer, som ligger godt halvandet karakterpoint højere, end hvad den svageste skole har opnået med elever med en tilsvarende socioøkonomisk baggrund,” fortæller Henrik Christoffersen, der er forskningschef i Cepos.

Samme mønster findes i Vordingborg Kommune, der placerer sig i et spænd fra nr. 32 til nr. 1.342 blandt landets 1.400 skoler.

Kilde: Præstø Privatskole

Foto: Præstø Privatskole
Femern-tunnelen skal trække vækst og arbejdspladser til virksomheder på Sjælland, Lolland og Falster

14,5 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse skal medvirke til, at virksomhederne er konkurrencedygtige, og at arbejdsmarkedet er stærkt og leveringsdygtigt, når Femern-byggeprojektet ruller ind over Sjælland, Lolland og Falster.

Femern-forbindelsen skaber store muligheder for virksomheder og arbejdsmarkedet i bygge- og anlægsbranchen og servicesektoren på Sjælland, Lolland og Falster. Derfor har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse besluttet at give 14,5 mio. kr. til projektet ”Femern-forbindelsen som vækstdriver”. Bag projektet står CELF, Center for Erhvervsrettede Uddannelser Lolland-Falster.

Der skal skaffes kvalificeret arbejdskraft og uddannes medarbejdere til en lang række opgaver, og flere af regionens virksomheder skal styrkes på konkurrencekraften, så de kan blive stærke underleverandører til det 18 km lange tunnelbyggeri mellem Danmark og Tyskland.

Heino Knudsen, formand for regionsrådet i Region Sjælland, ser både en aktuel og en fremtidig løftestang i CELF-projektet.

”Femern-byggeriet er med en investering på 55 mia. danmarkshistoriens største anlægsbyggeri. Det skal udnyttes til at skabe udvikling og vækst i Region Sjælland og til at sikre et kompetenceløft hos rigtig mange danskere. Og når Femern-projektet engang er afsluttet, kommer der jo andre byggerier, hvor vores virksomheder skal være konkurrencedygtige og medarbejderne veluddannede,” siger Heino Knudsen.

Bestyrelsesformand for CELF Niels Henriksen glæder sig over, at CELF sammen med en række erhvervsskoler i Region Sjælland, Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier, Femern Belt Development og Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland nu skal samarbejde om at styrke regionale virksomheders vækstpotentialer og lærlinges muligheder for at blive faglærte.

”Den kommende Femern-anlægsinvestering vil styrke udviklingen både lokalt og regionalt. Det er derfor essentielt at styrke virksomhedernes mulighed for at byde på underleverancer, så flest mulige elever kan opnå en lærlingeplads og blive faglærte. Derfor er det rigtig godt, at Danmarks Erhvervsfremmestyrelse har valgt at støtte projekt ”Femern-forbindelsen som vækstdriver”,” siger bestyrelsesformanden, der også er afdelingsformand i 3F Guldborgsund.

I Vordingborg ser borgmester Mikael Smed frem til en saltvandsindsprøjtning i virksomhederne.

”Med tanke på de mange potentielle ordrer i forbindelse med de kommende års store anlægsprojekter på Sjælland, Lolland- og Falster er det uhyre vigtigt, at virksomhederne faktisk er i stand til at løfte opgaverne. De skal kunne byde ind på ordrerne, og det kræver god forberedelse,” siger Vordingborg-borgmesteren.

I Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse betegner bestyrelsesmedlem Gert Jørgensen, og også borgmester i Sorø Kommune, indsatsen som indbegrebet af det, bestyrelsen gerne vil fremme:

”Hele formålet er at understøtte de lokale virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen, og dem er der mange af på Sjælland, Lolland og Falster. De skal stå klar, når Femern-efterspørgslen for alvor kommer, og det vil vi gerne hjælpe med.”

Fakta om indsatserne

I april 2019 etablerede Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse en strategisk pulje med 80 mio. kr. til erhvervsfremmeindsatser. I den første ansøgningsrunde afsatte bestyrelsen 33,4 mio. kr. til 8 projekter.

Til den anden ansøgningsrunde har bestyrelsen modtaget 31 ansøgninger og besluttede på sit møde den 14. november 2019 at støtte følgende ansøgere med op til 34,8 mio. kr.:

 • Femern-forbindelsen som vækstdriver (CELF)
 • Bioteknologisk Spin-Outs – videreførsel af Biopro (Erhvervshus Sjælland)
 • Database for startups (TechBBQ)
 • Sammenhængende arbejdsmarked i Greater Copenhagen (Greater Copenhagen Committee)
 • Fælles vækst i nordjysk turisme – Markedskommunikation (Turismeudvikling i Hjørring)
 • Retail Tech – Udvikling af teknologi til fremtidens digitale vækstskabelse (Lyngby-Taarbæk Vidensby)
 • Projekt vidensamarbejde (AAU Match, Aalborg Universitet)
 • POWER2X virksomhedernes udvikling og vækst (GreenLab Skive A/S)

Kilde: Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Illustration: Femern A/S
Nyt lokalt tiltag for skrivelystne – Kickstart din skrivelyst i 2020

Et helt års skriveforløb med personlig udvikling i samspil med naturen og andre skrivende mennesker.

“Kickstart din skrivelyst i 2020” er et nyt skriveforløb, som er opstået i samarbejde mellem de to lokale iværksættere Marianne Christensen og Lene Tissot Koch. Et skriveforløb som strækker sig over et helt år med fokus på naturen og årstidernes skiften.

Hen over året mødes deltagerne til 4 workshops: Én for hver af de fire årstider: 25. januar, 25. april, 25. juli og 24. oktober. Her går holdet sammen ud i naturen for at finde inspiration gennem velvalgte øvelser.

Derudover bliver deltagerne del af et 365 dages online skrivefællesskab, hvor de sammen og hver for sig skriver sig frem til nye ord, nye tekster og ikke mindst nye erkendelser.

Naturens visdom

I naturen er der ingen evalueringer, præstationskrav eller flimrende underholdning. Her handler livet om de basale ting, såsom at finde føde, ly for fjender, og en mage. Moderne mennesker kan have stor glæde af den visdom, der dels ligger i naturen – og dels i deres eget indre, hvis de giver sig tid til at lytte.

Med velvalgte øvelser åbnes deltagernes sanser for naturens inspiration. Med skriveøvelser spores alle ind på deres egen indre stemme. Og ved at dele erfaringer og tekster med hinanden beriger deltagerne hinanden i et givende fællesskab.

Hvem kan deltage?

Skriveforløbet er for alle, der har lyst til at udvikle sig personligt i samspil med naturen og med andre.
Selvfølgelig skal man også have lyst til at skrive, men man behøver hverken være god til at skrive eller at have en drøm om at blive forfatter for at deltage. Skrivningen kan også være et middel og afsæt til at leve et mere kreativt liv eller et liv i bedre overensstemmelse med, hvem man er, og hvad man gerne vil.

Arrangørerne

Lene Tissot Koch & Marianne Christensen

Marianne Christensen er historiefortæller, foredragsholder, forfatter, coach og underviser. Mange års interesse for fortællingens kraft til at forandre har ført Marianne til talrige fortællearrangementer og skrivekurser i hele verden. Hun afholder desuden kurser og workshops i skrivning og med fokus på personlig udvikling.

Lene Tissot Koch er skribent, formidler og har en baggrund som underviser og cand.mag. i dansk. Hun brænder for gode fortællinger, kreativitet i mange afskygninger, og den inspiration man kan finde i naturen.
Lene har tekstvirksomheden Ord for ord og er desuden medejer af Den Grønne Port, som sælger naturoplevelser.

Læs mere om forløbet på https://www.ordforord.dk/kickstart2020 eller https://mariannechristensen.dk/foredrag-kurser/kickstart-din-skrivelyst-i-2020/
Den 17. januar 2020 uddeles der musikalske kulturpriser på Stars i Vordingborg

Der spændes bredt over musikken når Kulturpriserne 2019 uddeles på STARS i Vordingborg. Fra gribende tekster og visesang med nerve, til garagerock fra rendestenen på Gutter Island.
I år er der kommet ny hovedsponsor, som er Møns Bank. Og så er der en helt ny Kulturpriskategori – Puplikumsprisen.
Dermed er der lagt i kakkelovnen til en underholdende og overraskende aften, når skuespiller Jens Andersen går på scenen som konferencier og præsenterer aftenens prismodtagere.

”Jeg er så glad, og ikke mindst stolt over, at vi her i Vordingborg Kommune har så stærkt, blomstrende og nytænkende kulturliv, som vi har. Jeg glæder mig igen i år til at Kulturpriserne skal uddeles, så vi får sat fokus på kulturen, fejret talenterne, de professionelle og hele det kulturelle liv i Vordingborg Kommune. Kultur er højt på mange dagsordener. Det er den også for os i Udvalget for Kultur, Idræt og Fritid. Vi tror på, at et rigt kulturliv er med til at gøre det attraktivt at flytte her til, og til at besøge os.
Vi står igen tæt sammen med erhvervslivet for at uddelingen kan lade sig gøre. En stor tak til Møns Bank for at tro på projektet, og for deres bidrag i form af hovedsponsoratet.
Vi håber, at rigtig mange vil deltage i arrangementet, så vi sammen kan hylde kulturlivet, og få skabt en musikalsk fest på Stars” siger Thorbjørn Kolbo, Formand for Udvalget for Kultur, Idræt og Fritid.

Hovedprisen

Hovedprisen på 25.000 kr. går til den internationalt anerkendte garagerock festival ”Gutter Island”, som afholdes hvert andet år i august på Masnedøfortet ved Vordingborg. Festivalen hædres med årets kulturpris for sin stædige og stadige indsats med en festival for nichemusik, der bidrager til en stærk eventkultur i Vordingborg Kommune, og tiltrækker publikum fra hele landet. I 2020 har Gutter Island 20 års jubilæum Festivalen har gennem årerne vokset sig både stor og stærk, uden at den charme, frækhed og vildskab som de tre dage på det gamle fort har stået for fra starten.

Talentprismodtager

Årets talentprismodtager befinder sig i den modsatte ende af musikspektret. Talentprisen går til den lokale ordsmed, folkemusiker og lokalpatriot MC Hansen, som med sin guitar og sprøde stemme griber sit publikum med dragende fortællinger i ord og musik. MC, eller Mads Christian Hansen, har i 2019 udgivet sin første plade på dansk – og den kan mærkes. Med Jungshoved som udgangspunkt og livet i flere generationer som omdrejningspunkt, har han skabt et krystalklart udtryk, som for alvor viser hvor stort et fortællertalent MC Hansen er. Det talent ønsker Kulturpriskomiteen at anerkende, og forhåbentlig åbne endnu flere menneskers øjne for.
Aftenens program kommer til at fejre musikkens mangfoldighed og uden at afsløre for meget, tør vi godt love at der bliver noget for enhver smag.

Publikumspris

Den ny stiftede Publikumspris giver kulturforbrugerne muligheden for at påvirke aftenens gang. Komitéen ønsker nemlig at finde ud af hvad året kulturelle oplevelse i Vordingborg Kommune i 2019 har været. Det er muligt at indstille store og små kulturelle begivenheder til prisen, og i løbet af januar 2020 skal vinderne findes ved afstemning på nettet.
Du kan følge med på www.vordingborg.dk/oplev/kulturpris og på facebook.com/oplev.vordingborg/ for at gøre din indflydelse gældende.
Den endelige vinder afsløres til prisfesten 17. januar 2020

Vordingborg Kommune har indgået en 3-årig aftale med Møns Bank om et samarbejde omkring Kulturpriserne, et samarbejde som begge parter er utrolig glade for.

Der er fri entré og alle er velkomne, når vi fejrer kulturen i Vordingborg Kommune, til en festlig aften i godt selskab.

Det sker, fredag d. 17. januar 19.30 – ca. 21.30, på STARS, Algade 82, 4760 Vordingborg.

Kulturpriskomite 2019:
Mads Heinesen, forfatter og forlægger·
Jens Rask, økonomidirektør Dansk Erhverv
Line Svendsen, skuespiller
Christian Brorson, kulturiværksætter
Jakob Thune, børne- og kulturdirektør
Simon Sandfeld, spillestedsleder
Ugens Resultater, Sydsjællands Håndboldklub uge 48 2019

Ugens Resultater, Sydsjællands Håndboldklub:

(U11 Piger) Holmegaard – SHK 6-19
(U11 Piger) Sv. Gønge – SHK 2 5-9
(U13 Drenge) Sakskøbing – SHK 12-10
(U13 Piger) HMH 2 – SHK 8-10
(U13 Piger) Holmegaard – SHK 2 11-4
(U13 Piger) Køge Håndbold 2 – SHK 3 6-3
(U15 Drenge) SHK 2 – Frem 83, Skælskør 23-20
(U15 Drenge) Næstved/HG – SHK 2 20-16
(U17 Drenge) SHK – Team Arresø 28-19
(Serie 2 Damer) SHK – NFH 3 29-20*
(Serie 3 Damer) SHK 2 – Nordfalster 18-23
(Serie 4 Damer) SHK 3 – HF Suså 3 18-10
(Serie 2 Herrer) SHK – Horbelev 30-17
(Serie 3 Herrer) Holmegaard – SHK 2 29-17
(HRØ Pokalen / Gruppespil) SHK (Serie 2) – Ravnsborg (Serie 1) 18-24

*Med sejren har SHK´s damer vundet deres Serie 2 række i 1.halvdel.

Årets sidste hjemmebanekampe i VU Hallen for Sydsjællands Håndboldklub er:

Mandag d.2.12:
18.00 (U13 Drenge) SHK – NFH 2

Onsdag d.4.12:
18.30 (U13 Piger) SHK 2 – Sv.Gønge
19.20 (Serie 3 Herrer) SHK 2 – Sv.Gønge 2

Lørdag d.7.12:
09.00 (U11 Drenge) SHK 2 – NFH
09.50 (U11 Piger) SHK 2 – NFH 2
10.40 (U11 Piger) SHK – HMH
11.30 (U11 Drenge) SHK – NFH 2
12.20 (U13 Piger) SHK – NFH 2
Vordingborg Kommune er nomineret til ”Årets Ungdomskommune 2020”

Vordingborg Kommune er med i opløbet om at blive kåret til årets bedste kommune for unge. I alt er 8 kommuner nomineret til prisen, som hvert år uddeles af DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd.

I nomineringen lægges der bl.a. vægt på, at man i Vordingborg det seneste år har afholdt Demokratiets Dag, hvor skoleelever mødes i byrådssalen for at diskutere politik og sende forslag til politisk behandling i Byrådet. Som en del af Folkemødet Møn var en hel dag afsat til unge, og programmet var sammensat i samarbejde med lokale unge bl.a. fra Ungdomsrådet. Man har oprettet Campus Café, der er et brugerstyret aktivitetshus for studerende på tværs af Vordingborgs uddannelser. Og kommunen har som en del af sin ungeindsats etableret et ungecenter, der skal hjælpe flere unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse og reducere antallet af unge på offentlig forsørgelse.

En ærefuld titel

I mere end ti år har DUF uddelt prisen som Årets Ungdomskommune til en kommune i Danmark, som gør en ekstraordinær indsats for børn og unge.

”Med Ungdomskommuneprisen ønsker vi at sætte fokus på de kommuner, som lægger en særlig indsats for at inkludere unge i demokratiske processer og skabe et godt ungeliv i deres kommune. Ungdommen er fremtiden, og derfor er det altafgørende, at de får mulighed for at påvirke, hvordan deres kommune skal udvikle sig” siger Chris Preuss, formand for DUF.

”Vi håber, at prisen kan være med til at inspirere kommuner til at prioritere ungeinddragelse, samarbejde med lokale foreninger og at skabe rammerne for det gode ungdomsliv” uddyber han.

De nominerede

I år er 8 kommuner med i opløbet om at blive Årets Ungdomskommune. De nominerede er: Aarhus, Skive, Frederikshavn, Hjørring, Horsens, Struer, Odense og Vordingborg.

I forbindelse med nomineringen udtaler borgmester Mikael Smed:

”Det er selvfølgelig en stor glæde for os som kommune at blive nomineret til Årets Ungdomskommune 2020.

I Vordingborg Kommune lægger vi stor vægt på, at inddrage de unge. Det sker på mange områder. Blandt andet også i vores nærdemokratimodel, det store årlige Folkemøde som vi selvfølgelig støtter, og hvor de unge har en hel dag der er tilegnet dem, og i den årlige demokratiets dag. Vi har også oprettet et Ungecenter, som skal få flere unge til at tage en uddannelse, og få dem væk fra offentlig forsørgelse, skabe en sammenhængende indsats og forbedre overgangen fra barn til voksen.

Jeg glæder mig også over, at vi har fået nedsat et Ungeforum, som er meget aktive og hvor et af medlemmerne har fået ”Hjernemad” til Vordingborg, så syv af vores skoler nu hver dag gratis serverer tilsammen 1200 portioner morgenmad eller mellemmåltider.

Det er de unge der skal føre både vores kommune og vores verden videre. De er det vigtigste råstof vi har, og derfor er det helt naturligt for os, at inddrage de unge i demokratiet og de beslutninger, som vedrører dem”.

Om prisen

Prisen ”Årets Ungdomskommune” blev stiftet i 2006 af DUF og uddeles i dag som en anerkendelse af de kommuner, der går forrest for at sikre gode vilkår for unge. I bedømmelsen bliver der særligt lagt vægt på, hvordan kommunen forbedrer unges deltagelse, udfoldelsesmuligheder og levevilkår – gerne ved at skabe gode rammer for frivilligt arbejde med børn og unge.

Vinderen vælges af et dommerpanel, som i år består af

Christine Ravn Lund, Næstformand for Dansk Ungdoms Fællesråd
Marianne Jelved, Medlem af Folketinget og Folkeoplysningsordfører (B)
Maria Bruselius-Jensen, Center for Ungdomsforskning
Thomas Gyldal Petersen, Borgmester i Herlev Kommune (A) og formand for KL’s børne- og undervisningsudvalg
Nicklas Andersen, Næstformand i Netværket af Ungdomsråd
Mere end 200 deltog i Julemærkemarchen i Vordingborg søndag d. 1. december 2019

Mere end 200 deltagere havde taget vandrestøvlerne på for at gå for en god sag den 1. december 2019.

Starten gik kl. 10.00 fra Præstegårdsvej i Vordingborg, da Else-Marie Langballe Sørensen sendte alle afsted med et rim. 

Vordingborg har fået titlen som årets startsted sidste år i 2018, og det håber de på igen i år. De frivillige har nemlig skaffet midler til afholdelse af arrangementet gennem sponsorer, og derfor går pengene for deltagelse stort set ubeskåret til julemærkehjemmene.

Else-Marie Langballe Sørensen fik sendt deltagerne afsted
Ny julesang fra lokale Hvid Bille – “Nissen på Spidsen”, hør sangen og se videoen her

Hvid Billes julesingle “Nissen på Spidsen” udgives den 1. december 2019 på musiktjenesterne.

Musikvideoen med julesangen kan du allerede se nu på YouTube – en video, som er optaget i Vordingborg Kirkes klokketårn. Hør og se den nye julesang lige her:


Hylder sammenholdet

“Vi havde længe snakket om at skrive en julesang. For to år siden begyndte Niels at synge “Hånd i hånd, danser vi rundt”, og vi snakkede om den kærlighed folk føler for hinanden i julen og de døre, den åbner.
Mange mennesker med overskud hjælper dem med underskud, og nogle åbner deres hjem og inviterer fremmede indenfor. Det synes vi er vældig godt, og derfor vil vi gerne hylde sammenholdet med denne julesang – hvor vi sætter nissen på spidsen,” siger Ronnie Bille.

Hvid Bille blev startet i 1997 af de gamle musikervenner Niels Hvid og Ronnie Bille. Den sydsjællandske duo skriver og komponerer deres akustisk orienterede musik sammen – en musik som har afsæt i folk og gypsy jazz.

De skriver sange om de mennesker og de begivenheder, der påvirker hverdagslivet i deres landsdel.

På gadehjørnerne rundt om på Sydsjælland og Øerne

Med to guitarer optræder Hvid Bille på gadehjørnerne rundt om på Sydsjælland og Øerne med danske tekster og en finurlig fortællergejst – og de støtter gerne op om lokale projekter.

Man har bl.a. kunnet møde de to herrer på Fransk Forår i Præstø og på Steges Tirsdagsmarkeder.

I perioder optræder Hvid Bille med større musikerbesætning på spillesteder og klubber.

Base i Vordingborg

De har base i Vordingborg og har siden 2005 udgivet 3 CD album og flere singler på Olafssongs.

CD udgivelserne kan købes i Olafssongs webshop eller streames og downloades fra musiktjenesterne.

Hvid Billes hjemmeside: www.hvidbille.dk
Se / Gense Knæk Cancer – Tænd et lys Vordingborg 2019 i Vordingborg Teatersal

Stafet for Livet Vordingborg har i samarbejde med Vordingborg Kommune fået lov til at låne VU Teatersalen, så alle har mulighed for at se eller gense hele dagens arrangementer fra Knæk Cancer – Tænd et Lys Vordingborg, der foregik d. 26. oktober 2019.

Dieter Bruun, der var event manager for Knæk Cancer Vordingborg, fortæller: “Det er gratis og planen er, at folk kan komme og gå som de nu har tid og lyst til, så man behøver altså ikke at se alle 6 timer”.

Det hele blev optaget i HD-kvalitet og med lyd direkte fra lydmixer.

Visningen foregår d. 1 februar 2020 fra kl. 12.00 i VU Teatersalen, Chr. Richardtsvej 43 i Vordingborg – se programmet her:
Rema 1000 i Køng åbnede med lang kø

Køen var lang og der blev serveret rundstykker og kaffe, da Rema 1000 i dag åbnede i Køng.

Borgmester Mikael Smed klippede snoren og åbnede butikken for de mange ventende kunder.

Foto: Susan Thydal
Flot sæson for Færgen Ida – har fragtet tusindvis af gæster

Sommeren igennem har færgen fragtet tusindvis af gæster over Grønsund. Nu er den gået i vinterhi på Gilleleje Skibsværft.
Efter en lang, solrig og lidt blæsende sæson er Færgen Ida sejlet til Gilleleje Skibsværft, hvor hun vinteren igennem skal gennemgås, renoveres og synes.

Færgen har trods lidt startevanskeligheder i foråret, og en vejrudsigt der ikke var helt så solrig som i 2018, haft en hel eminent sæson.

”I 2018 havde vi en hel fantastisk sæson på Færgen Ida. Derfor har vi været rigtig spændte på tallene for sæson 2019.
Vi har nu gjort sæsontallene endeligt op, og det har trods vejret vist sig, at folk er vilde med Ida. Vi ligger nogenlunde på samme niveau som i 2018.
Forskellen er, at antallet af autocampere er stærkt stigende, og det samme er antallet af cykelturister.
Sommeren igennem har vi indimellem besøg af journalister, rejsebloggere, og andre der ønsker at opleve og skrive om Ida”, siger Michael Larsen, Formand for Udvalget for Plan og Teknik – og fortsætter:
“Men i år har været noget ganske særligt. Vi blev i foråret kontaktet af Redbull og VisitDenmark, som ønskede at bruge Ida i en reklamefilm, der har til formål, at markedsføre hele Danmark over for turister. Her indgår mange af de store attraktioner, som Camp Adventure og Legoland. Vi var ikke et sekund i tvivl om, at vi selvfølgelig skulle have Færgen Ida og vores område med i netop den film. Det er blevet til en virkelig imponerende og nervepirrende reklamefilm, med den verdenskendte skotske vildkat, BMX’eren Kriss Kyle, som udøver tricks på Ida – heldigvis uden at falde i vandet”.

Historisk Monument

Færgen Ida fik i sommers overrakt titlen ”Historisk Monument” af Skibsbevaringsfonden. Det betyder at den har opnået A-Status. A-skibene er fartøjer, som er sat i stand med færrest muligt kompromisser og dermed fremtræder som fyrtårne for skibsbevaringsarbejdet, der rendyrker sikringen af de etnologiske og kulturhistoriske kompetencer og bevaringsværdier.

”Som Borgmester gør det mig selvfølgelig glad, at vi har en turistattraktion som Færgen Ida, som mange lokale har særlig kær. Jeg har selv været ude og sejle med Ida et par gange i sommers.
Blandt andet var jeg med til at fejre Idas 60 års fødselsdag. Når jeg tænker på antallet af gæster, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at mange har en relation, en historie og et sommerminde med Ida.
At antallet af cykelturister er stigende er en glædelig nyhed. Vi arbejder hele tiden på at gøre det attraktivt at besøge os her i Vordingborg Kommune.
At flere gør det på cykel er specielt noget vores overnatningssteder også får glæde af.
Personligt har jeg i år oplevet mange flere turister på Møn end de øvrige år. Jeg kan kun være tilfreds med at alle de frivillige, alle ildsjælene rundt omkring, og alle de der arbejder med turisme har formået at sætte os solidt på landkortet, også med Færgen Ida” siger Borgmester Mikael Smed.

Nye gelændere

Rederiet i Vordingborg Kommune, der sammen med Guldborgsund Kommune drifter og administrer Færgen Ida, lavede i 2018 et udbudsmateriale der lød på en 3 årig rammeaftale. Derfor vil Færgen Ida de næste par år tilbringe vinteren på Gilleleje Skibsværft, som kender færgen særdeles godt, da Ida har været der flere gange før. Denne gang skal Ida blandt andet have lavet stråkøl, kalfatring og nye gelændere.

Rederiet forventer at Ida er tilbage på Grønsund i februar måned.
Hvis du vil vide mere om Færgen Ida, se tilbud, små søde og sjove historier, så kan du følge Ida på Facebook: Færgen Ida

Kilde: Vordingborg Kommune

Færgen Ida sejler mellem Bogø og Stubbekøbing
Vordingborg Middelalder Garde søger aspiranter blandt “frygtløse” stærke unge drenge og piger 17år+

Vordingborg Middelalder Garde – et nyt idræts- og kulturhistorisk projekt.

Vordingborg Fægteklubs FUN&FIGHT voksenhold er igang med at træne og finde aspiranter til den nye Vordingborg Middelalder Garde.

En garde, der i middelalderrustning og med historiske våben skal kunne optræde som en parade-enhed, når byens middelalderhistorie skal promoveres i skuespil og ved officielle anledninger.

Garden skal også være en kamp-enhed uddannet til opvisning på våben lige fra stenalderens stokke til Star Wars lyssværd.

Noget for alle “drengerøve” med interesse for historiske kampformer.

Lokal deltagelse

Det er planen, at alle områder i kommunen skal stille med “krigere” der repræsenterer Møn-, Præstø-, Mern/Langebæk -, Lundby – og Vordingborg-området.

Sådan var det i middelalderen, når f.eks Valdemar Sejr på kongeborgen samlede Riddere og andre Hirdsmænd fra området, når de onde Vendere eller Hanseatere og Estere truede rigets sikkerhed.

Kulturhistorisk interesserede personer søges

Middelalder interesseret “godtfolk” fra kommunen er velkomme til at deltage i organiseringen af :

 • Et middelalder folklore fællesskab omkring Gardens aktiviteter.
 • Et årligt Middelalder Marked i Vordingborg med deltagelse af kampfolk og godtfolk fra kommunens egne lokale steder og fra områder i Nordtyskland, der dækkes af Fehmern Bælt projektets kulturprojekt. Estiske forbindelser er også velkomne.

Tidsplan for garden

Fægteklubben arbejder på, at være klar med en seværdig opvisnings-enhed fra primo februar 2020 og have opstillet en iklædt riddergarde i forbindelse festligheder d. 15. juni på Danmarks Borgcenter.

Garden tilbydes også med parade og kampopvisning til sommerens kommende markedsdage i kommunens store byer.

Hvis man overvejer, at sponsorere/”eje“ en komplet veluddannet ridder og en væbner er klubben klar med yderligere information om planerne for Gardens virke og sponsorers “value for money”.

Du kan og se FUN&FIGHT træningen hver onsdag fra kl. 18:30 – 20:30 i DGI-huset i Vordingborg, der har sponsoreret den første ridder/væbner i Vordingborg Ridderdistriktet.

Læs på nedenstående hverveplakat om forudsætningerne for at deltage i FUN&FIGHT træningen og gennemføre optagelsesprøven til Garden.
Julens åbningstider i Bycentrum Vordingborg 2019

Her kan du se julens åbningstider 2019 for de butikker, der er med i Bycentrum Vordingborg. Gem siden og del den med dem du kender, så alle kan være med til at støtte det lokale handelsliv.
Vordingborg går for en god sag

Den 1. december 2019 afholdes der Julemærkemarch i Vordingborg. 16.000 deltagere fordelt over hele landet går for den gode sag, og i Vordingborg er der for femte år i træk lagt op til en frisk gåtur for hele familien.

”I år har vi fået lov til at gå gennem Rosenfeldts område, så man blandt andet kommer gennem Langedskoven og får en flot gåtur i naturen.” fortæller Lone Christiansen fra Vordingborg Firma Sport, som arrangerer den lokale march. 

Julemærkemarchen er for alle, store som små. Man kan tilmelde sig til at gå 5 eller 10 kilometer. Flere foreninger har allerede forhåndstilmeldt med hold, og sidste år deltog mere end 200 i marchen. I år håber foreningen på endnu flere. 

”Vi har både Hjerteforeningen, KFUM Spejderne og Vandreforeningen Fodslaw med, men vi håber også på masser af tilmeldinger på dagen – Man kan bare møde op.” fortæller Lone Christiansen. 

Det koster 40 kroner at deltage, og pengene går til Julemærkefonden og til fordel for børn på julemærkehjemmene i Danmark. I 2018 gav julemærkemarchen en samlet donation på 1,3 millioner kroner, så det er ikke uden betydning, når sloganet siger ’Gå for en god sag’.  

Udover en hyggelig gåtur med familie, venner og andre deltagere, så kan man varme sig med glögg og æbleskiver, når man når i ’mål’. Der er også mulighed for at vinde præmier i tombolaen, hvor en masse lokale erhvervsdrivende har doneret flotte præmier. 

Julemærkemarchen afholdes altid den første søndag i december, og i 2019 er det 43. gang. Det er femte gang at Vordingborg Firma Sport deltager med startsted på Præstegårdsvej 11 i Vordingborg, og der er i alt 66 startsteder fordelt i hele landet. 

Sidste år i 2018 stillede mere end 200 deltagere til start – i år håber man på endnu flere. Foto: Vordingborg Firma Sport.

Deltagere i alle aldre går med, når der afholdes Julemærkemarch 2019. Her et billede før starten gik i 2018. Foto: Vordingborg Firma Sport.

Igen i år er det viceborgmester Else-Marie Langballe Sørensen, som åbner Julemærkemarchen 2019. Foto: Vordingborg Firma Sport.
Masser af medaljer til Sydsjællands kampsports klub

Sydsjællands kampsports klub (den nye kampsports klub i Vordingborg) deltog den 23. november 2019 i Nordic Open i Randers Arena med 4 kæmpere.

Alle 4 kom hjem med pokaler: Mathias Brandt fik en 1. plads, Suzi Stenberg fik en 2. plads, Victoria Andersen fik en 2. plads og Malthe Brandt fik en 3. plads.

Suzi Stenberg på en 2. plads (Foto: Danny Brandt Jørgensen)

Mathias Brandt på 1. pladsen, Marcus Leon på 2. pladsen og Malthe Brandt på 3. pladsen
(Foto: Danny Brandt Jørgensen)

Fra Venstre: Suzi Stenberg, Marcus Ørbo, deres træner Rasmus Lunn, Marcus Leon, Mathias Brandt og Malthe Brandt.
Marcus,Marcus og Rasmus er fra Roskilde karate klub, der er Sydsjællands kampsports klubs venskabsklub. På billedet står Rasmus Lunn med Victoria Andersens pokal, da hun desværre måtte køre før pokal overrækkelsen.
(Foto: Danny Brandt Jørgensen)
Bogsignering i Bog & Idé i Algade i Vordingborg

Bog & Idé i Algade i Vordingborg holder forskellige arrangementer og det næste er, at krimiforfatter Hans-Willy Bautz kommer i butikken fredag den 6. december 2019, kl. 15.30-17.30, hvor han signerer sin nyeste og dermed trejde krimi „Den sicilianske forbindelse – Commissaria Angela Pecci efterforsker i Tyskland“.

Romanen er netop udkommet på Forlaget mellemgaard, og blev præsenteret på forlagets stand på Bogforum i Bella Centret, hvor forfatteren var til stede og signerede bøger.

I handlingen er tre mænd blevet myrdet i Tyskland. De har været involveret i illegal organhandel, hvortil der er en forbindelse til Sicilien, hvor hovedpersonerne, den dansk-tyske journalist Michael
Bech og hans kæreste, den sicilianske kriminalkommissær Angela Pecci, kommer på sporet af uhyrligheder i forbindelse med flygtninge, der misbruges på det groveste.

Ved bogsigneringen i Bog & Idé vil det også være muligt at erhverve Hans-Willy Bautz’ krimier „Mord på færgen til Palermo – Michael Bechs rejse til Sicilien“ og „Mord på Sicilien – Et spor fører til Danmark.“.

Forfatter Hans-Willy Bautz med sin nye krimi „Den sicilianske forbindelse – Commissaria Angela Pecci efterforsker i Tyskland“, som han signerer i Bog & Idé i Vordingborg fredag, den 6. december 2019, kl. 15.30-17.30. (Privatfoto)
Resultater fra Sydsjællands Håndboldklub uge 47 2019

Ugens resultater fra Sydsjællands Håndboldklub (SHK):

(U11 Drenge) Nakskov – SHK 2-0
(U11 Drenge) SHK 2 – Nordfalster 15-19
(U11 Piger) SHK – Næstved 8-13
(U13 Drenge) SHK – Vantore 18-13
(U13 Piger) SHK – Team Faxe 2 13-7
(U13 Piger) SHK 2 – Nakskov 2 6-11
(U13 Piger) SHK 3 – Jersie HK 2 7-7
(U15 Drenge) SHK – Sakskøbing 30-24
(U15 Drenge) SHK 2 – Dalby G & IF 15-28
(U19 Drenge) SMUT BG – SHK 25-19
(U19 Drenge) Køge – SHK 18-19
(U19 Drenge) SHK – HK Lammefjorden 2 20-24
(Serie 2 Damer) IF Sv.Gønge – SHK 10-26
(Serie 3 Damer) SHK 2 – Møns HK 19-7
(Serie 4 Damer) SHK 3 – IF62, Dalmose 2 19-8

Kommende kampe for SHK i VU Hallen:

Torsdag d.28.11.19:
17.45 (U15 Drenge) SHK 2 – Frem 83 Skælskør
18.45 (HRØ Pokal – Herre) SHK (Serie 2) – Ravnsborg (Serie 1)
20.00 (Serie 2 Damer) SHK – NFH 3

Lørdag d.30.11.19:
13.00 (U17 Drenge) SHK – Team Arresø
14.00 (Serie 2 Herrer) SHK – Horbelev
15.10 (Serie 3 Damer) SHK 2 – Nordfalster
16.20 (Serie 4 Damer) SHK 3 – HF Suså 3
Masterclass i forfatterskab hos stORDstrømmen

Trods skabertrang, kan det være svært at komme i gang og ’ud over rampen’, når man sidder alene med sit arbejde, og ligeledes at få ’solgt sig selv’ som forfatter/illustrator og foredragsholder. Mange vægrer sig ved at tage ud at optræde, læse op og formidle sine værker.

Derfor tilbyder stORDstrømmen tre dages masterclass, hvor der fokuseres på netop at komme i gang, at få skrevet og at komme ud med det, man har på hjerte. stORDstrømmen har modtaget støtte fra Faxe, Næstved, Vordingborg, Guldborgsund og Lolland kommuner.

Kursusdagene afholdes lørdage den 11.1.2020 i Næstved, den 8.2.2020 i Nykøbing F. og den 4.4.2020 i Maribo klokken 10-16. Du skal deltage alle 3 gange. Kurset er åbent for alle med interesse i at skrive.

Underviserne er højt kvalificerede med stor erfaring fra hver deres faglige område.

SKRIV

 • Sådan styrker du din kreativitet og træner din ’skrivemuskel’.
 • Hvordan overvinder man angsten for det hvide papir?
 • Hvordan planlægger man sit arbejde?
 • Hvordan skriver man den perfekte indledning og fanger læseren fra første side?
 • Hvordan opbygger man et plot? Hvordan holder man dampen oppe og når i mål med værket.
 • Hvordan skriver man en god slutning?
 • Hvordan undgår man de mest almindelige fælder, som forfattere ofte falder i?

Underviser Michael Næsted Nielsen.

FORFATTERBRANDING

 • Hvordan du kan arbejde med dit forfatterskab og komme ud til flere læsere.
 • Hvordan får du skabt dig selv et forfatternavn? Gennemgang af de største platforme og grundlæggende markedsføringstiltag, planlægning af lancering, rette tidspunkt, og hvordan du bevæger dig fra hobby til levevej.
 • Forskel på at være udgivet forfatter og selvudgiver, fordele og ulemper. Hvordan strukturerer man en hverdag og holder dampen oppe.
 • Har du brug for betalæsere og en skrivegruppe?

Underviser Gittemie Eriksen.

MUNDTLIG FORMIDLING

 • Bliv bedre til at stå frem med dine værker, så publikum får størst muligt udbytte af at møde dig som kunstner og menneske.
 • Hvordan får man mod til at ’træde frem’? Hvordan strukturerer man sit foredrag?
 • Hvordan fremstår man med selvtillid og overbevisning, når man står overfor et publikum?
 • Hvordan skaber man kontakt med og fastholder sit publikum?
 • Hvordan tilpasser man sin optræden til det specifikke publikum, fx folkeskoleelever eller pensionister?

Underviser: Marianne Christensen

StORDstrømmen er en interessegruppe under Dansk Forfatterforening

Undervisere:
Michael Næsted Nielsen, forfatter og formand for stORDstrømmen, har udgivet 80 bøger.
Gittemie Eriksen, forfatter og coach. Har udgivet mere end 10 romaner og faglitteratur.
Marianne Christensen, fortæller, foredragsholder og underviser Mange års erfaring som formidler og i at hjælpe folk af med sceneskræk.

Der er max. 16 pladser og tilmelding til Michael Næsted Nielsen brodthagensvej@gmail.com

Prisen for medlemmer er 300 kr. og for andre er den 600 kr. for alle tre dage.
Alle hjerters jul

Ingen bør være alene juleaften. Er du det og savner nogle at fejre jul med, bør du se med her.

Alle hjerters jul, er en forening opstartet af 7 familier i Vordingborg kommune, som arbejder sammen om at skabe den jul alle mennesker fortjener. De fremtryller en helt magisk aften, med rigtig hjemmelavet julemad, juletræ, julepynt og julegaver til alle, og synger julen ind med hyggelig stemningsfyldt julemusik og gør alt hvad de kan for at alle kan få en fantastisk aften.

Frivilligt arbejde

Arrangementet er gratis og fungerer alene på frivilligt arbejde og sponsorater. Målgruppen er hjemløse, enlige forsørgere, ensomme sjæle og familier med få midler. Har man lyst til at være med denne magiske aften så kan man tilmelde sig til enten Gitte Miller på 28193233 eller Lærke Blendstrup på 60682741. Man kan også få mere information på facebook.

Hvis man som virksomhed eller privat person har lyst til at sponsorere arrangementet kan det gøres ved at overføre til bank 5479 – 0002914392

Foto: Alle hjerters jul
Mike Tramp på STARS d. 22. november 2019

STARS har fået mange ønsker på en koncert med Mike Tramp, og er derfor meget glade for at han nu har tid til at komme til STARS. Mike er ægte rock n’ roll, men samtidig en super sympatisk frontmand og en fremragende sanger. Han har musik og historier med fra et langt liv i en stor verden.

Mike Tramp kører aldrig på autopilot, når han indtager scenen. Tværtimod er han drevet af spillelyst og livsglæde, som man kan mærke helt ud på parkeringspladsen. Kendt som nomaden som ingen kan standse. Som Mike Tramp siger: ”Jeg er ikke en mode. Jeg er en livsstil.”

Højt på den amerikanske Billboard Hot 100

Kun overgået af Jørgen Ingmanns “Apache” og Lukas Grahams ”7 Years”, er han den danske kunstner og sangskriver, som er nået højest på den amerikanske Billboard Hot 100.

Mike stiller med sit kompetente band: Kenni Andy på trommer, Claus Langeskov på bas og Henrik Berger på guitar.

Tid & sted:

STARS // Fredag den 22. november 2019 
Show kl. 21:00 / døre kl. 20:00
Algade 84, 4760 VordingborgForsalgsbillet: 190,- / Pris i døren 210,- 
Billetter købes på stars.dk 

Mike Tramp
Nyt borgercenter åbnede i Vordingborg

Der var åbent ved kasse 1, da det nye Job- og Borgerservice åbnede i Vordingborg den 19. november 2019.

“Der skal være rum til at rumme alle, og vi har prioriteret, at der skal være højt til loftet, både i bogstavelig og overført betydning.” fortalte Anders Andersen, formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse.

Mikael Smed bød også de mange tilhørere velkommen i de nye bygninger, inden han sammen med en af borgerne klippede den røde snor.

Det var en ’tilfældig’ borger fra første række, som fik æren af at klippe snoren.

“Det her er 1. etape til et nyt rådhus, og jeg håber det vil skabe endnu større synergi med administrationen på den anden side af vejen.” sagde borgmesteren om den nye placering.

Det var en glad Claus Oppermann, arbejdsmarkedschef i Vordingborg Kommune, som tog imod de mange tilskuere.

Anders Andersen bød velkommen og bebudede, at i det nye borgercenter er der højt til loftet.

Allerede fra formiddagen var der åbent ved kasse 1.
Møn er et mekka for sjældne og truede insekter og svampe

De fleste kender Møn for dens spektakulære klint og unikke natur med sjældne orkideer og sommerfugle. Nu viser en kortlægning af øens store kalkoverdrev ved Klinteskoven og den særlige kystnatur på Ulvshale, at der er endnu flere sjældne og truede arter end hidtil antaget.

Der er blandt andet fundet fem nye svampearter for Danmark og en række arter af svampe og biller, der er nye for området.

I Ulvshaleskoven er der nu kendskab til ikke mindre end 500 forskellige billearter. Blandt de nyfundne arter her er en rovbille, der holder til i boet af stor gedehams og en barkbille, der lever på enebær.

Når det kommer til sommerfugle sammenfatter kortlægningen 27 rødlistede arter fra Klinteskovsområdet og 16 fra Ulvshale. Blandt arterne i Klinteskovsområdet er flere af forekomsterne unikke for Danmark. Det gælder blandt andre berberis-bladmåler, foranderlig bladmåler og timian-køllesværmer.

“De nye fund understreger, at Møns natur er noget ganske særligt i en dansk kontekst. Kortlægningen giver også en pejling af, at vores indsats gennem mange år for at give biodiversiteten bedre vilkår giver rigtig god mening. På Ulvshale har Naturstyrelsen igennem en årrække haft køer og geder til at græsse hele året rundt for at skabe lys og dermed mere liv til skovbunden, og siden årsskiftet har en flok vilde heste også hjulpet til med at skabe mere vild natur og dynamik”, siger Claus Jespersen, skovrider i Naturstyrelsen.

Finurligt svampefund

Især svampene har en helt særlig status på øen ud for Sydsjællands østkyst. På de kalkholdige jorde i Klinteskovsområdet er der foreløbigt fundet 180 rødlistede arter og i alt over 500 sjældne svampearter, hvilket gør området til Danmarks vigtigste svampelokalitet.

Blandt de sjældne artsgrupper af svampe kan nævnes pigsvampe og knold-slørhatte. Undersøgelserne førte også til fund af mindst fem nye svampearter for Danmark – blandt andre en art med det finurlige navn excentrisk rødblad, der kommer af, at svampens stok sidder skævt.

Store dele af både Ulvshaleskoven og Klinteskoven er udlagt til urørt skov af hensyn til plante- og dyrelivet.

“Urørt skov betyder blandt andet, at gamle og døde træer får lov til at blive liggende og rådne i skovbunden. Det nyder især svampene godt af. Når der er døde træer og stammer i mange forskellige stadier af nedbrydning, giver det plads til en meget stor artsrigdom i skovene”, siger Claus Jespersen.

Fakta: Biodiversitet på Møn

Nye overvågningsrapporter viser fund af i alt 241 rødlistearter i Klinteskovsområdet og 100 rødlistearter på Ulvshale. Rødlisten er en oversigt over plante- og dyrearter, som er sjældne og i fare for at forvinde eller nyligt er forsvundet fra den danske natur.

Kortlægningen af sjældne og truede svampe, biller og sommerfugle i Klinteskoven og Ulvshale er primært en sammenfatning af eksisterende viden, suppleret med enkelte nye feltundersøgelser, og er finansieret af 15. Juni Fonden.

Øverst fra venstre: Exentrisk rødblad (foto: Thomas Læssøe), enebærbarkbille (foto: Ole Martin), timian-køllesværmer (foto: Lars J. Larsen)

Kilde: Naturstyrelsen
Foredrag i Kulturarkaden i Vordingborg om dansk families eventyr i Uganda

Hvor mange børn kan der sidde på én motorcykel? Hvorfor er ugandiske skoler så højlydte? Hvordan samler man 1.000 børn på 4 minutter?

Ingen af disse spørgsmål havde Familien Nani overvejet at de skulle få svar på, da de i 2017 hev teltpælene op, pakkede 3-årige Carlas bedste bamser og rejste til Uganda. De havde læst om landets historie og politiske forhold, men mødet med den ugandiske kultur blev først og fremmest et møde med en levende hverdag der var grundlæggende anderledes end den danske.

1.000 børn under et mangotræ er et medrivende foredrag der zoomer ind på de små ting, som tegner den ugandiske hverdag. Med billeder, video, sang og musik fortæller Oliver Nani om familie-eventyrlyst, om venskaber på tværs af kolossale kulturskel, om udfordringerne og overraskelserne ved at undervise på en ugandisk skole og meget mere.

Få pustet til udlængslen, genoprettet det større perspektiv og tanket op på de gode historier.

Foredraget finder sted torsdag d. 21. november 2019 kl. 19.00 i Kulturarkaden i Vordingborg.

Billetter kan købes i døren eller på dette link:

Privatfoto

Privatfoto
AquaDisco succes i Vandhuset

Lørdag eftermiddag d. 16. november 2019 blev der afholdt AquaDisco i DGI Husets Vandhus, hvor 120 børn havde to festlige timer. Der blev meldt udsolgt fire dage før og tilmeldingerne er aldrig kommet så hurtigt som denne gang.

”Det er fjerde gang vi afholder det her i Vandhuset, og tilmeldingerne plejer først at gå stærkt i dagene op til. Denne gang kom de dog markant hurtigere efter vi offentliggjorde eventen, så det vidner jo om, at vi har skabt noget børnene virkelig gerne vil være med til”, siger tovholder på eventen, Jacob Jensen fra DGI Huset Vordingborg.

Der bliver ikke gået på kompromis med sikkerheden

I baren var der et udvalg af forskellige glas sodavand og popcorn i løbet af aftenen, som kan indtages på tribunen ved kanten. I hallen var loftlyset dæmpet og lysshow med røgmaskine sat op, mens alt der haves af legeudstyr er i vandet. Energiniveauet er højt, men der bliver ikke gået på kompromis med sikkerheden, da de syv livreddere, der er på vagt til denne event, er ekstra opmærksomme.

Foto: DGI Huset Vordingborg

”Børnene samles altid inden de får lov at hoppe i vandet. Her gennemgår vi lige hurtigt reglerne og giver information om hvordan aftenen kommer til at forløbe. Det er en rigtig god måde at mindske risikoen for ulykker og tvivl, når der nu er så mange børn med højt energiniveau samlet et sted. Og stor ros til børnene, der hører efter og opfører sig rigtig pænt. Vi har endnu ikke oplevet nogen mere alvorlige ulykker”.

Deltagerne er rigtig begejstrede for at være med

Christian Brix og Valdemar Mortensen, der til dagligt går i 4. klasse, var med for tredje gang. ”Det er rigtig sjovt, når det ikke bare er som at være i svømmehallen normalt. Især at der er så meget røg gør det rigtig fedt”, udtaler de to drenge, som rigtig gerne vil være med næste gang.

”Det er så fedt bare at gå og nyde stemningen, og se hvor glade børnene er for det man har sat på benene. Vi kan rigtig meget i huset ved siden af den daglige drift. Både med arrangementer her i vanddelen, men i den grad også på land med afholdelse af møder og afvikling af aktiviteter. I weekenden har vi opera for 300 publikummer og næste weekend igen er der stort anlagt boksestævne”, udtaler Jacob Jensen.

Næste AquaDisco planlægges til at blive afholdt i februar eller marts måned 2020.
Vinteren kan bare komme an – Afdelingen for Trafik, Park og Havne er beredt

Temperaturen er faldende. Det betyder at frost, sne- og isglatte veje kan være på vej ind over Vordingborg Kommune.
Men bare rolig – Afdelingen for Trafik, Park og Havne har arbejdet hårdt på, at være klar til at vinterbekæmpe de offentlige veje i Vordingborg Kommune.

Når frostvejret og sneen kommer, så sørger Vordingborg Kommune for at salte og rydde vejene for sne. De mest trafikerede veje ryddes først. Når disse veje er farbare, rydder vinterberedskabet de andre veje i kommunen. Når vinteren raser kan vejene hurtigt lukke til, og det kan virke som om det er lang tid siden der har været en sneplov forbi. Men sådan forholder det sig sjældent.

”Allerede når vinteren slutter og foråret begynder, så går vi i gang med at forberede næste sæson.
Det er et puslespil der skal gå op, så vi har alle veje og ruter dækket, når vinteren for alvor raser.
Vi har 50 køretøjer til at salte og rydde sne på kørebaner og stier rundt om i hele kommunen. Når Kong Vinter virkelig raser, og vi har trykket på den store udryknings-knap, så koster det os ca. en halv million i døgnet at vinterbekæmpe vejene. Ved ekstremt snevejr har vi specialkøretøjer vi kan
trække ind i vinterberedskabet.
Alt efter snemængden så koster det os yderligere mellem 100.000 – 200.000 i døgnet, når vi kalder dem ind. Så vi holder selvfølgelig vejret, og krydser fingre for, at det ikke bliver en alt for lang og hård vinter”, siger Bjørn Buch, Fagleder for Afdelingen for Trafik, Park og Havne.

Der er også ting du som grundejer selv skal være opmærksom på

Det er din pligt, at du har ryddet dit fortov, så skraldemænd og postbud kan komme til din indkørsel, uden at falde.

Du er som grundejer også forpligtet til, at udøve almindelig renhold, som at fjerne blade fra vejbrøndende rundt om din matrikel, så vandet kan løbe væk når sneen smelter, eller hvis der kommer skybrud.

Vordingborg Kommune er også at finde på den sidde der hedder Trafikinfo.dk som er en landsdækkende hjemmeside, der viser aktuel status på vejene og giver et samlet overblik over vejret og vejenes tilstand.

Hvis du skal ud og køre i vintervejret anbefaler Vordingborg Kommune, at du holder dig orienteret i dagspressen og på trafikinfo.dk inden du drejer bilnøglen og kører ud i vinteren.

Trafikinfo.dk viser blandt andet:
•      Sne- og isglatte veje
•      Seneste saltning og snerydning
•      Trafikmeldinger om uheld, kødannelser, tabt gods m.m.
•      Live billeder fra mere end 250 webkameraer
•      Temperaturmålinger af vej og luft
•      Vindretning og styrke

Vil du vide mere om snerydning, kan du besøge Vordingborg Kommunes hjemmeside for vinterbekæmpelse på vordingborg.dk/snerydning.

Her kan du finde svar på de mest stillede spørgsmål og læse om reglerne for snerydning. Her kan du også se hvor der er ryddet sne, om der er buslinjer der er aflyst på grund af vejret eller om der er andet der er påvirket af vejret.

Foto: Vordingborg Kommune

Kilde: Vordingborg Kommune
Lær at meditere efter ældgammel yogisk teknik i Stege og Vordingborg

Fra 25. november til 1. december kan man i et stort antal byer landet over opleve, hvad Heartfulness Meditation kan gøre for den enkelte – bl.a. i Stege og Vordingborg.

Mange er optaget af en travl og stresset hverdag med fokus i mange retninger og savner indre ro.

Pauser med stilhed og fokus rettet indad gør det muligt at finde livets røde tråd, ligesom kommaer og mellemrum er nødvendige for at give mening til en bog. I dag bekræfter videnskaben, at meditation bl.a. forebygger stress, øger koncentrationsevnen, giver bedre søvn kvalitet og har en positiv indflydelse på vores sundhed.

Ældgammel yogisk teknik

Heartfulness Meditation er en unik metode, som anvender transmission, en ældgammel yogisk teknik. Transmission er en subtil energi som fremmer fordybelsen og forbindelsen til hjertets kvaliteter, så som enkelhed, indsigt og glæde.

På 24 forskellige steder i Danmark bliver der i denne uge mulighed for at høre om metoden og praktisk at opleve meditation på hjertet og en guidet afslapningsøvelse.

Undervisning og vejledning i Heartfulness meditation er åben for alle over 16 år og er gratis. Den findes i flere af de store byer i Danmark og internationalt i de fleste lande i verden.

Tiden kalder på forandring. Heartfulness Meditation udbydes via den almennyttige forening SRCM, en NGO tilknyttet FN. Foreningen arbejder for at bevæge verden, hjerte for hjerte, til en bedre balance mellem krop, sind og ånd ud fra erkendelsen af, at al forandring starter hos den enkelte.

Find samtlige Heartfulness events, tider og steder på www.HeartfulnessMeditation.dk.

Tid og sted i Stege og Vordingborg

Stege Bibliotek, 1. sal, Møllebrøndstræde 12, 4780 Stege – Onsdag d. 27. november 2019 kl. 17-19

Vordingborg Bibliotek, mødelokale 1. sal, Sydhavnvej 6, 4760 Vordingborg – Mandag d. 25. november 2019 kl. 17-19

Foto:
Heartfulness meditation Denmark