Borgmester Mikael Smed har en overraskelse til de unge.

Mandag den 27. januar mellem klokken 15.30 og 17.00 Kommer Borgmester Mikael Smed forbi Campus caféen på Banegårdspladsen i Vordingborg, og han har en overraskelse med.

Vordingborg Kommune meddeler:

Kalder alle unge!

Smut forbi Campuscaféen på Banegårdspladsen på mandag og hils på borgmesteren.

Måske har du en god idé til et eller andet, politikerne skal få fikset eller sat i værk. Eller måske vil du bare ønske godt nytår og velkommen til 2020.

Har du ikke været på Campus Caféen før, er det her en glimrende anledning.

Borgmesteren glæder sig i hvert fald.

”Campus Caféen er et fedt sted, og at få en snak med byens unge giver altid noget at tænke over. Jeg må ikke sige hvad overraskelsen er, men det er en god overraskelse,” fortæller borgmester Mikael Smed.

Det forgår som skrevet i Campus Café, Banegårdspladsen, 4760 Vordingborg, og tilmelding er ikke nødvendig.
Vordingborg Badminton Klub VBK skal spille om oprykning til 3. division

Lørdag spillede VBK på hjemmebane mod HBC3. Modstanderen lå nr. 2 i gruppen og har været uhyggelig stærk på udebane. Alle kampe er blevet vundet, så VBK vidste, at det ville blive en svær kamp.

VBK havde regnet med at stille i stærkeste opstilling for første gang i denne sæson, men klubbens stærke dame Emilie Lejre blev ramt af influenza i ugen op til kampen, og kunne ikke være med.

Træner Jacob Øhlenschläger coacher Mikkel Bech og Line Poulsen (Foto: VBK)

Det betød at Amalie Svensson blev rykket op i 1. damesingle og Janne Lejre kom ind som erstatning. Amalie kæmpede alt hvad hun kunne, men måtte se sig slået i 3 sæt. Janne kæmpede mod overmagten og tabte i 2 sæt efter god fight.

Kampen var ellers startet godt med 2 sikre sejre i mixdoublerne, som begge blev vundet i 2 sæt. Stillingen inden de 4 herresingler var dermed 2-2.

Både Bo Rafn og Simon Zachodnik var deres herresingler. Sidstnævnte måtte dog slide hårdt i det og måtte bruge 3 sæt for at vinde kampen. Nu så det pludselig godt ud. VBK førte 4-2.

Men både Gustav Lejre og Emil Østerholm tabte begge, og HBC udlignede derfor til 4-4.

Desværre så var det ikke damedoublernes dag. De tabte begge og dermed var HBC foran 6-4. Hvis VBK skulle vinde holdkampen krævede det sejr i de sidste 3 herredoubler.

4 spændende slutspilskampe venter

Første herredouble med Mikkel Bech og Niklas Rygaard vandt stensikkert i 2 sæt, og reducerede dermed til 5-6. Desværre formåede hverken 2. eller 3. herredouble at vinde, og VBK tabte derfor kampen 8-5.

Hvis klubben havde stillet op i stærkeste opstilling ville VBK have vundet kampen 7-6, da Emilie ville have vundet både sin 1. damesingle og 1. damedouble.

Heldigvis kom det ikke til at betyde noget, da den nærmeste konkurrent SAIF til den eftertragtede 4. plads i puljen, der giver adgang til oprykningsspillet, tabte til topholdet Skovshoved.

Nu venter 4 spændende slutspilskampe mod Frederiksberg, Solrød Strand 5, Vanløse og Gladsaxe Søborg.

Måske hedder det VBK i 3. division i næste sæson.
Teater i DGI Huset: Smuk og bevægende gendigtning af Karen Blixens “Babettes Gæstebud” – for børn, d. 17. januar 2020

Teaterforeningen Bøgestrømmen præsenterer: Tænk, hvis man havde en rejsegrammofon – “en børneteaterforestilling af den fineste slags….. skrøbelig og smuk på samme tid!”, (anmeldelse i “Den 4. Væg”)

Det århusianske teater Gruppe 38 står bag denne smukke og bevægende gendigtning af Karen Blixens “Babettes Gæstebud” for voksne og børn fra 8 år.

En historie om Viola, der kigger ned og mest passer sig selv og taler ganske lavt, for ikke at forstyrre nogen. Men hun drømmer. I al hemmelighed, naturligvis. Hun drømmer, og hun længes efter noget.
Hun ved bare ikke, hvad det er.

Jyllands-Posten skrev:
“På bare 45 minutter bliver hele “Babettes Gæstebud” fortolket i en version, som ærer Blixens forlæg på en måde, der ville gøre den gamle storytellerbaronesse stolt, men som samtidig har sit eget budskab og sin egen berettigelse som teaterforestilling… Og altså også en forestilling, der ligesom middagen i gæstebuddet får hjerter til at åbne sig og lade nye perspektiver strømme ind.”

Fra Gruppe 38. Med Connie Tronbjerg, Peter Seligmann og Bodil Alling. Instruktør: Hans Rønne. Manuskript: Bodil Alling. Komponist: Søren Søndberg. Varighed: 45 min. For voksne og børn fra 8 år. Aldersgrænse skal overholdes.

Inden forestillingen kan der købes et lille måltid i DGI Husets café – f.eks. pølsehorn, små pizzaer, sandwich og en god suppe.

OBS. Forestillingen er flyttet fra Vordingborg Teater, hvor den oprindeligt var annonceret.

Forestillingen finder sted fredag den 17. januar kl. 18 i DGI Huset Vordingborg, Solbakkevej 42 – 56, 4760 Vordingborg.

Billetter: www.teaterforeningen.dk
Priser: Kr. 120 for medlemmer af Teaterforeningen Bøgestrømmen.
Kr. 215 u/ medlemskab. Kr. 60 for unge under 26 år.

Facebook:
https://www.facebook.com/events/2474751192803652/
Tørskoet i Nordfalsters Koncerthus d. 7. februar 2020

Den 7. februar inviterer koncerthuset i Nørre Alslev til et satirisk drama om provins kontra storby.

Soloforestillingen er med Vordingborgs “funny bones” skuespiller Line Svendsen, der mange gange har gæstet Falster med Teatret Brændende Kærlighed og deres nonverbale gadeteater.

I Nordfalsters Koncerthus præsenterer Line Svendsen en sjov og satirisk soloforestilling, der handler om gravede grøfter, fordomme og angst forbundet med forskelligheden fra det udskammede “Udkantsdanmark” og det foragtede “Elitedanmark” som det kommer til udtryk i debatter om skævvridningen af Danmark, udflytning af arbejdspladser og landdistrikternes genvordigheder.

Tvangsforflyttet til provinsen

Grådkvalte funktionærer udtaler på tv, at de er blevet tvangsforflyttet til provinsen. Politikerne råber at Danmark knækker midt over.

Fordommene tårner sig op. Og det gør ondt på Iben – forestillingens hovedperson og eneste medvirkende.

Hun og hendes datter vælger dog at flytte med styrelsen fra Nørrebro i København til en mindre by i provinsen. De skal sige farvel til lille lejlighed, cafeen lige om hjørnet, egen selvforståelse og cool storby. Og goddag til hus, have og et nyt liv på landet.

Vi følger Ibens første år, hvor ord som grødbar, havnebus og myldretid mister deres betydning, og nye realiteter som reservedunk, skolebus og hønsehus får plads. Selvgodheden og københavneriet får et tiltrængt eftersyn og et los bagi, ligesom provinsens mindreværd og stillestående storbyefterligninger bliver samlet op.

Skuespiller: Line Svendsen

Dramatiker: Annegrete Kraul

Instruktør: Bodil El Jørgensen

Fredag 7. februar kl. 20.00

Nordfalsters Koncerthus

Nørre Alslev Langgade 68

Billetter à 120/60

www.orenaessaloner.dk
Den store familie

Badmintonkampe i Vordingborghallen

Ved de få (årlige) familiebegivenheder i den store kategori – dåb, konfirmation, bryllup, rund fødselsdag, begravelse mødes den store familie. 

Man ser onkler, nevøer, grandtanter, niecer, egne og andres forældre, børnebørn, svogre, søskende, kusiner, bedste- og efterhånden sjældent oldeforældre. Nogle hilser man kun høfligt på, og ved måske dårligt nok, hvad relationen er og hvad de hedder. Andre sætter man sig gerne ved siden af og samler op på den tid, der er gået siden sidst. Nogle behøver man ikke nødvendigvis “bruge” så meget tid på – man ser dem igen i morgen eller i næste uge, men gør det alligevel. Vi søger ofte ens nære, hvor fortroligheden, tilliden, trygheden og kendskabet er stort. 

Ved den dobbelte holdkamp i går mod henholdvis Hvidovre og Næstved i den store hal, mødtes den store familie igen. Den store badmintonfamilie, vel at mærke, fra 4760 og omegn. Efter hukommelsen kommende til fra Næstved i nord, Stege på Møn i øst og Nykøbing Falster i syd. 

I modsætning til den blodsbeslægtede familie mødes vi noget oftere i badmintonfamilien. Faktisk hver gang der er dobbelt hjemmekamp. Omkring 4-6 gange årligt. Det kan kun få rigtige familier hamle op med. I hvert fald ikke min! Og kernen i badmintonfamilien ser jeg desuden 1-2 gange hver uge nærmest året rundt. 

Som med de ovennævnte begivenheder er der også ritualer, rutiner, traditioner, procedurer, protokoller, regler etc forbundet med holdkampe. Nogle er nedskrevet. Andre, og vel de fleste, er mundtligt og i praksis overleveret og overtaget, og reproduceres hver gang, således at nyere og yngre generationer forhåbentligt vil videreføre dem. 

Hver familie har sine egne ritualer. Det har hver klub også. 

Kort samling og tale af træner ved sidste træning forud for holdkamp. Holdopstilling fra træner i løbet af ugen via gruppe-messenger. Holdleder-peptalk via sms 1-2 dage før, og igen 15 minutter før kampstart. Andetholdet sørger for inden kampstart kl 14.00 at gøre hallen klar – tællertavler, -borde og reklameskilte bæres ind, den orange kasse med brugte bolde og musikanlæg køres ind fra det kolde depotrum, gulvet køres over med en våd klud, nettene opstilles (der har ofte været tennis i hallen frem til kl 13.00), Gitte bager VBKkage og sørger for bordudsalg, andre spæder til med hjemmebag, som vi tilbyder gratis med kaffe, og holdleder Allan sørger for holdkampseddel og afvikling. 

5 minutter før kampstart mødes vi, 10 spillere og holdkaptajnen, i en lille rundkreds, strækker armen frem så vores hænder mødes i centrum hvorpå vi råber:

“Vi er gamle. Vi er grå. Vi er ikke til at slå. Der er også nogle unge. De er ikke nær så tunge. VBK”

Førsteholdet, der starter kl 15.00, klarer oprydningen, når de er færdige. 

Ved vores dobbelte hjemmekampe fyldes hallen af de fire hold og de medrejsende fra udeholdene og af vores egen badmintonfamilie. Rigtige familiemedlemmer, venner, bekendte og “overskudsspillere” i alle aldre. Fra små næsten nyfødte til oldeforældre. 

Som ved “rigtige” familiebegivenheder er der personligt mange, jeg genkender, men ikke ved hvad hedder og knap nok kan huske, hvad deres relation er. Mange, som jeg hilser på, men desværre ikke har tid til at snakke med. Mange jeg når at veksle et par ord med og relativ få, jeg snakker mere indgående med. Sådan er jeg. Under holdkampe sidder jeg sjældent ned og har svært ved både at snakke og følge med i kampene. Andre har det anderledes. 

Vores hal har en “tydelig” akustik og deres stemmer fra bænkene, og alle andres, bæres let rundt og ind på banerne. Lydbilledet er enormt. Som en mur. Phil Spectors “Wall of Sound”. Det er fedt. Det er sådan, det skal være. Ingen “hys hys tennis stemning” her. Det er atmosfære. Kunne være herligt at opleve ved Denmark Open. Den danske holdturnering kan noget på mange planer og parametre. 

I mine yngre dage var holdkampe forbundet med fest og alkohol. Lange snakke efter kampen i hel eller delvis nøgenhed i omklædningsrummet, ofte med indtagelse af adskillige øl. Med fællesspisning. Næsten altid et heldagsarrangement og op til 24 timers varighed.
Sådan er det ikke længere hver gang. Tiden er en anden. Vi er også nogle, som er blevet pænt ældre og har familie. Og for mit vedkommende overmander trætheden mig ofte også hen på aftenen. 

Lørdagens kampe udmøntede sig i en stor sejr og et knebent nederlag. Begge hold kvalificerede sig til oprykningsspillet, der starter om mindre end 14 dage. Så kører cirkusset igen. Det er genialt! 

Per Damkjær Juhl


Per er født 1965 i Kolding. Boet i Århus, Frederiksberg, Mulhouse, Køng, Lyngby og Vordingborg siden 2011. 3 børn på 14,18 og 20. Oprindelig bankuddannet, bachelor i psykologi. Arbejdet de seneste 20 år indenfor misbrugs-, socialrådgivning og socialpædagogik. Inkarneret badmintonspiller. Bestyrelsesmedlem og ungdomsansvarlig i Vordingborg Badminton Klub, medstifter af træningfællesskabet Team Storstrøm samt ejer af Badmintonbladet.dk. 
Ugens Resultater fra Sydsjællands Håndboldklub – Uge 2, 2020

(U9 Drenge) HMH 3 – SHK 9-6
(U9 Drenge) SHK 2 – STG/Vallø 2 12-10
(U11 Drenge) Sierslev – SHK 7-21
(U11 Drenge) SHK 2 – Køge 3 14-12
(U11 Piger) Dalby – SHK 5-15
(U11 Piger) SHK 2 – Næstved 2 0-8
(U13 Drenge) SHK – NFH 2 18-17
(U13 Piger) SHK – NFH 18-22
(U13 Piger) SHK 2 – NFH 2 8-9
(U13 Piger) Dalby 2 – SHK 3 3-10
(U13 Piger) SHK 3 – SHK 4 6-6
(U13 Piger) Sv.Gønge – SHK 4 10-14
(U15 Drenge) Løve/Høng – SHK 21-20 (2.division)
(U15 Drenge) Møns HK – SHK 2 5-31
(U17 Drenge) SHK – AG Håndbold 25-30 (2.division)
(U17 Drenge) Roskilde – SHK 27-21 (2.division)
(U19 Drenge) SHK – AB 27-21 (2.division)
(Serie 3 Damer) Møns HK – SHK 2 5-21
(Serie 4 Damer) CIK 3 – SHK 3 19-21
(Serie 4 Herrer) Vantore 2 – SHK 2 20-19
(HRØ Pokal, herrer, kvartfinale) SHK (Serie 2) – Stillinge (Serie 2) 27-23

Denne uges program i VU Hallen:

Lørdag d. 18.januar:
Kl.12.50 (U15 Drenge) SHK 2 – Frem 83, Skælskør
Kl.14.00 (U17 Drenge) SHK – Guldborgsund HK (2.division)
Kl.15.15 (Serie 2 Herrer) SHK – Østfalster

Søndag d. 19.januar:
Kl.09.30 (U9 Piger) SHK – Næstved
Kl.10.10 (U9 Drenge) SHK 2 – Løve/Høng
Kl.10.50 (U11 Drenge) SHK – TMS Ringsted 3
Kl.11.40 (U11 Piger) SHK – NFH 2
Kl.12.30 (U13 Piger) SHK 3 – Team Faxe 3
Kl.13.20 (U13 Piger) SHK 2 – Nakskov 2
Kl.14.10 (U13 Piger) SHK 4 – Team Faxe 3
Kl.15.20 (U19 Drenge) SHK – Hvidovre IF (2.division)
Kl.16.30 (Serie 3 Damer) SHK 2 – Horbelev
Kl.17.40 (Serie 3 Herrer) SHK 2 – ØHH 2
Fredag den 17. januar 2020 hyldes kulturen i Vordingborg Kommune

Alle er velkomne til at deltage i prisoverrækkelserne, som foregår på STARS.
Fredag d. 17. januar fejres kulturen med overrækkelse af Kulturpriserne 2019 fra kl. 19.30 på STARS. Kulturpriskomiteen, som består af en række fremtrædende kulturaktører i Vordingborg Kommune udpeger hvert år en hovedprismodtager samt et særligt talent, som man ønsker at hædre med Vordingborg Kulturpris.

Hovedprisen

Vinderne af Hovedprisen på 25.000 kr. er Gutter Island, garagerock festival på Masnedøfortet Årets Talent er M.C. Hansen, sanger/sangskriver fra Jungshoved som sammen med anerkendelsen får 10.000 kr.

For første gang uddeles i år også en publikumspris, hvor det som navnet antyder er publikum, der kårer vinderen. Vordingborg Kommunes borgere blev spurgt, hvad deres bedste kulturoplevelse i kommunen var i 2019, og både på Facebook og mail var der mange, der meldte ind, med kulturoplevelser fra hele kommunen. Kendinge som især Waves, Cantabile 2s internationale teaterfestival og Festugen var ikke til at komme uden om blandt de indkomne forslag. Men også arrangementer som Folkemøde Møn, Opera arrangeret af Musikforeningen Cæcilia og Valdemarsdag med fejringen af 800 året for Dannebrog blev fremhævet. Publikumsprisen favner således i år over det helt brede kulturbegreb.

Fem nominerede til publikumsprisen

Blandt de indkomne forslag er udvalgt fem nominerede, og frem til den 15. januar kan alle stemme på deres favorit blandt de fem på www.moensbank.dk/publikum . Man deltager så automatisk i lodtrækningen om 5 x 2 biografbilletter, udloddet af Møns bank som er ny samarbejdspartner.

Vinderen af årets Publikumspris 2019 afsløres til Kulturprisoverrækkelsen

Prisfesten bliver i sig selv noget af en kulturel begivenhed. Blandt aftenens prominente gæsteoptrædender er Ensemble Storstrøm, som i den festlige anledning har fundet vej til Vordingborg. De går bl.a. på scenen sammen med modtageren af årets Talentpris, M.C. Hansen.
Fra M.C. selv får vi også en smagsprøve fra hans nyeste plade, hvor han synger på dansk for første gang. Hans nærværende tekster afslører hans sydsjællandske ophav, og hans talent for at sætte ord i musik, som er hans kendetegn, og netop dét, han hædres for.

Hovedprismodtageren Gutter Island – som til august har 20 års jubilæum med garagerock på Masnedøfortet – giver med den anerkendte duo, The Courettes, en forsmag på årets festivalprogram. ”The Courettes spiller garagerock, som vor mor lavede den, melodiøst og med nerve. Så vi kan roligt glæde os” siger Carsten Jull, der er næstformand i festivalbestyrelsen.
Uddelingen af årets Kulturpriser foregår fredag d. 17. januar fra 19.30 – ca. 21.30 på Stars, og alle er velkomne.

Der er gratis adgang, og der er ingen krav om forhåndstilmelding.

Se mere på vordingborg.dk/oplev/kulturpriser-2019
Skæbnekamp for Vordingborg Badminton Klub (VBK)

Det har indtil videre været en god sæson for VBK, Sydsjællands og Lolland-Falsters højest placerede badminton hold. Holdet er inden den sidste kamp i grundspillet placeret på den vitale 4. plads, som giver mulighed for at være med i oprykningsspillet til 3. division.

Vil være divisionshold

Det er klubbens klare ambition, at VBK skal være divisionshold enten i denne sæson eller allersenest i 20/21 sæsonen. Klubben har i denne sæson vundet 4 gode sejre med et forynget hold, der nu tæller 5 spillere under 30 år, heraf 3 tæt på 20 år. Kombinationen af de unge og de erfarne spillere har givet holdet et nyt drive, som har været afgørende i denne sæson. Det viste sig især i udekampen mod KBK Kbh. 2, som blev vundet 7-6.

Nu står VBK over for måske den vigtigste kamp i denne sæson. Lørdag den 11. januar kl. 15.00 tager VBK imod Hvidovre 3 på den berygtede og næsten uindtagelige hjemmebane Vordingborg Hallen. Kampen er vigtig for at fastholde 4. pladsen i puljen. Hvidovre har vundet alle deres udekampe, så det må betegnes som en meget stærk modstander. Holder ligger da også på 2. pladsen i puljen.

Træner Jacob Øhlenschlæger coacher Gustav Lejre og Emil Østerholm (Foto: VBK)

Stærkeste opstilling

Tilskuerne kommer til at være vidne til et “slagsmål” af dimensioner i Vordingborg Hallen. VBK stiller i stærkeste opstilling, og alle mænd og kvinder kæmper til sidste bloddråbe. Intet bliver foræret væk i vores
”hule”.

Selvom VBK vinder kampen mod Hvidovre, så kan VBK stadig være afhængig af resultater fra andre kampe. Det gælder kampene, hvor SAIF Kbh. 2 og i mindre omfang KBK Kbh. 2 er med. Især SAIF kan komme til at
drille VBK, hvis de vinder med større cifre end VBK gør.

Sandsynligheden er dog mindre, da de skal møde det absolutte tophold Skovshoved 4. KBK skal decideret levere et mirakel, og vinde 13-0 i udekampen mod Værløse, for at kunne drille VBK.

Lykkes det for VBK at bevare 4. pladsen, så venter der 4 spændende oprykningskampe i løbet af de næste 2 måneder.

Klubben håber på kæmpe stor opbakning til spillerne, og byder som sædvanlig på kaffe og kage til tilskuerne, samt verdens hurtigste boldsport – badminton – fra første række.
Basketballklub på Møn har indgået træner-aftale med tidligere professionel basketballspiller

Dark Sky Diamonds har tirsdag aften d. 7. januar 2020 indgået en aftale med den 43-årige græske tidligere professionelle basketballspiller og mangeårige træner i blandt andet topklubben SISU Basket, Panagiotis Konstantinidis, om at han i løbet af to uger indtræder som træner i basket-klubben på Møn.

Panagiotis Konstantinidis har en professionel karriere som spiller i Grækenland bag sig og med topklubber som SISU og Espergærde på træner-CV´et har han bevist at han kan bidrage til selv de allerbedste klubber i Danmark. SISU er Danmarks mest vindende klub, der tæller 11 danmarksmesterskaber for herre seniorer og 17 til damerne. SISU har desuden som den første danske klub sendt en spiller til NBA, Christian Drejer, som blev den første dansker til at blive draftet til NBA, verdens stærkeste basketliga.

Tæt samarbejde

Panagiotis Konstantinidis kommer til at arbejde tæt sammen med Dark Sky Diamonds´ nuværende træner Oskar Emanuel Mortensen, som har mange år som aktiv spiller i blandt andet Næstved basket bag sig.

– De to dygtige trænere udgør tilsammen et meget kompetent trænerteam, som sikrer at vi både har et ekstremt godt tilbud til drengeholdet, og derudover får vi nu også en fast resurse på at træne pigeholdet, fortæller Søren Ishøy, der som manager for klubben fik aftalen på plads med Panagiotis Konstantinidis.

– De to trænere er samtidig et virkelig godt tilbud til alle 30+ spillere, der har interesse i at spille basketball. Med det her trænerteam er her virkelig noget for alle, tilføjer Thomas Jensen, som er den anden halvdel af managerholdet, der i et stærkt samarbejde med Møns Håndbold har skabt rammerne for Dark Sky Diamonds udvidelse af trænerteamet.

– Det er selvfølgelig med en vis ydmyghed og stolthed at vi går ind i samarbejde med så stærk en trænerresurse, og det er også med en meget stor opgave foran os med at bygge spiller staben yderligere op omkring “Panos”, forklarer Søren, der har været en af de bærende kræfter i Dark Sky Diamonds siden den spæde start.

Allerede tidligt efter etableringen af Dark Sky Diamonds fik basketkonsulent i DGI, Mads Bojsen øje på den nystiftede klub, og efter et møde ved en tirsdagstræning i MOENA – Mønshallerne gik Mads hjem og etablerede kontakten til Panagiotis Konstantinidis.

Opsigtsvækkende klub

– Dark Sky Diamonds er en af de mest opsigtsvækkende opstartsklubber jeg har oplevet i mange mange år, fortæller Mads Bojsen, Basketkonsulent i DGI.

– Klubben er vokset meget hurtigt og har nu helt naturligt brug for at tage det næste skridt med en træner mere. Derfor tænkte jeg på Panos, som har taget næsten alle de trænerkurser, der er mulige i Danmark, og som jeg kender som en meget dygtig træner, forklarer DGI konsulenten om årsagen til kontakten.

– Jeg ser en stærk kombination af Panos´ kompetencer som træner, og det energiniveau og professionalisme, der er omkring etableringen og fremdriften i Dark Sky Diamonds. En kombination, som er fuld af store muligheder for basketball på Møn og hele Sydsjælland, udtaler Mads Bojsen DGI Basket.

Panagiotis Konstantinidis

Vigtigt med lokal opbakning

– I Dark Sky Diamonds har vi siden starten haft et ønske om at lave noget rigtigt fedt – både for de unge mennesker, men egentlig også for hele vores område, fortæller Thomas Kainø Jensen, som udgør den ene halvdel af det managerteam, der skaber rammerne for Dark Sky Diamonds.

– Vores navn passer til vores lokalområde, og vi er sat i verden for at lyse som som de bedste stjerner vi kan være over Møn og Sydsjælland. “Come Shine With Us” er vores motto, og med det mener vi både at vi alle hver især i klubben skal gøre os umage, men også at vi sammen kan skabe noget, der lyser så flot og så kraftigt at det kan ses langt langt væk, forklarer Thomas.

Panagiotis Konstantinidis overværede træningen i Flexhallen i Stege i sidste uge, og var tilfreds med det han så spillerne levere til træning. 

– Nu skal vi for alvor i arbejdstøjet, siger Søren Ishøy og kigger på Thomas Kainø.

Sponsorer og markedsføring

– Ja, altså foreløbig er vi jo kun os to, der udover at holde møder med toptrænere, også pumper bolde, laver hjemmesiden DarkSkyiamonds.dk og skriver facebook-opslag, husker folk på at melde sig ind osv. Men med Panos ombord, kommer vi til at fokusere hårdt på at invitere sponsorer ombord og markedsføre vores hold og trænereteam, så vi kan “Shine” helt herude fra mørkets ø og tiltrække spilere fra langt ind i Basketball-danmark, siger Thomas og klasker “high five” med Søren der som en understregning af den udtalelse inviterer til en “high five” med sin hævede håndflade. 

Interesserede sponsorer eller andre der vil være med i Dark Sky Diamonds – som spiller eller på managerteam – kan læse mere og kontakte klubben på DarkSkyDiamonds .dk eller skrive til mail@darkskydiamonds.dk

Historien om Dark Sky Diamonds: 
Dark Sky Diamonds blev startet i maj måned i 2019 af far og søn Laurits Kainø Jensen (søn) og Thomas Kainø Jensen (far), som via et samarbejde med Møns Håndboldklub fik et solidt fundament i foreningslivet på rekordtid. I efteråret 2019 stødte Søren Ishøy til klubben og startede arbejdet med at opbygge pigeholdet. Dark Sky Diamonds fungerer som underafdeling af Møns Håndboldklub og har allerede et drengehold, et pigehold og et hold for 30+-spillere hver tirsdag kl 19.30 i Flexhallen. Managerteam som skaber rammerne for klubben består af Søren Ishøy og Thomas Kainø Jensen, og et stærkt samarbejde med bestyrelsen i Møns Håndboldklub, som bakker op med administrative foreningskræfter. 
Genforeningsbussen 2020 gør stop ved Vordingborg Gymnasium

Hjulene på bussen kører rundt, og lige om lidt ruller bussen og dens formidlere ind på lokale skoler og/eller gymnasiale uddannelser, for at udarbejde digitale produkter om genforeningen i fællesskab.

Genforeningsbussen gør stop ved Vordingborg Gymnasium d. 13. januar 2020.

Med Genforeningsbussen 2020 tager Museum Sønderjyllands formidlere rundt i hele landet med fokus på fire forløb til udskolinger og gymnasiale uddannelser om Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark i 1920.

Klasserne har inden Genforeningsbussen ankomst arbejdet med forskellige tekster, analyser og materialer ud fra det forhåndsvalgte forløb. Det er blandt andet matematiske udregninger, billedanalyser og spørgeteknikker.

Nu kommer bussen så, og eleverne skal tage alt deres forhåndsarbejde og omdanne det til digitale produkter som for eksempel en strofe, plakat, grænseforudsigelse og interview med en ung fra blandt andet Grænseforeningens elevambassadører.

Festlig, tværfaglig og tankevækkende

Genforeningsbussen 2020 er en festlig, tværfaglig og tankevækkende markering af den mest vidtrækkende enkeltbegivenhed i Danmark i det 20. århundrede – og et afsæt til at reflektere over Europas nuværende udfordringer, konflikter og muligheder for fredelig sameksistens og demokrati.

Genforeningsbussen 2020 er, af præsidiet for Genforeningsjubilæet, udnævnt til at være et af jubilæets fyrtårnsprojekter.

Du kan læse nærmere om bussen og de enkelte forløb her.

Ved skolebesøg er bussen lukket for offentligheden. Ønsker man at opleve Genforeningsbussen, kan interesserede komme forbi, når bussen stopper ved folkefester – se turnéplanen på www.msj.dk

Genforeningsbussen (Foto: Museum Sønderjylland)
E-sport FIFA Vordingborg mesterskabet i februar 2020

Den 22. februar 2020 har man muligheden for at hæve pokalen, når Vordingborg Bibliotek fløjter op til et gaming-arrangement, nemlig Vordingborg mesterskabet i FIFA fodbold på PlayStation 4. De afgørende finaler vises på storskærm, og der vil blive solgt sodavand, slik og kage samt kaffe til de voksne. Det fortæller Jonas Theis Petersen, der er teamleder i børne og unge afdelingen på Vordingborg Bibliotekerne. Ud over æren og en flot pokal, vil der være fede præmier sponsoreret af Intersport, KiDS Coolshop samt Bog & idé.

OBS: GRATIS entré – Det er kun deltagere der skal booket billet!

For deltagere: Der åbnes for tilmelding lørdag d. 25/1-2020 kl. 10.00 på: www.vbdetsker.dk

Praktiske oplysninger

– To aldersgrupper – to turneringer: 10-14 år og 15-18 år
– Antal hold: 16 i hver turnering
– 2 player team: Man stiller op med en makker. Man kan ikke stille
op alene
– Der bookes én billet pr. hold
– Det er gratis at tilmelde sig
– Når alle pladserne er booket, så kan I skrive jer op på venteliste.

Tidsplan for d. 22. februar 2020

12.00-15.30: 10-14 år
15:30-19.00: 15-18 år

Se video med Jonas Theis Petersen, teamleder i børne og unge afdelingen på Vordingborg Bibliotekerne, der fortæller om turneringen her:


Håndboldens dag i Sydsjællands Håndboldklub

Kunne du have lyst til at prøve kræfter med håndboldsporten?

Så tag hele familien med til en sjov, gratis og hyggelig dag i VU Hallen i Vordingborg, lørdag d. 11. januar 2020.

I løbet af dagen vil de forskellige årgange skiftes til at spille i hallen.

Fartmåling af skud og skud på mål

Samtidig udbydes en række aktiviteter uden for banen, såsom fartmåling af skud og skud på mål. Alle er inviteret uanset om man er en garvet håndboldspiller eller aldrig har rørt en håndbold før.

Håndboldklubben håber man vil samle familien og møde op til et brag af en dag i VU-Hallen.

Yderligere information og dagens program kan findes på dette link: https://www.facebook.com/events/553306475513755/

https://www.facebook.com/events/553306475513755/
Mænd på 60+ får efterspurgt aktivitetshus

Mænds Fællesskaber. Det er navnet på et nyt, efterspurgt aktivitetshus, som fra 13. januar 2020 åbner dørene for mænd på 60+ år. Stedet giver mænd et fælles, hyggeligt og uformelt mødested med masser af forskellige aktiviteter.

Den 13. januar kl. 10 slår Mænds Fællesskaber dørene op for første gang. Et sted som Mænds Fællesskaber har været et ønske gennem flere år, og det bliver nu en realitet, fortæller en glad Kristina Petersen, der er seniorkonsulent: “Vi har i en del år hørt fra mændene, at de godt kunne tænke sig at have et fælles sted, hvor man kan mødes om forskellige aktiviteter. Og det får de nu. Det kan være håndværksting, madlavning, musik, fisketure, ølbrygning, ture ud af huset og meget mere. Men også bare til en kop kaffe, et spil kort eller en røverhistorie.
Vi har ledt efter et godt, centralt sted i kommunen, og nu har vi været så heldige at få fødderne indenfor i Egnshuset Viemose. Det ligger godt og centralt, har gode lokaler til mange forskellige aktiviteter og så kører der busser lige til døren.
Visionen er at få et hyggeligt hus, hvor mændene selv sætter dagsordenen for, hvad der skal ske. Vi stiller lokalerne til rådighed og hjælper med at koordinere og planlægge de ønskede aktiviteter og andet, der måtte være brug for. Men ellers blander vi os minimalt i, hvad der sker i huset. Det er de mænd, der møder op, der er med til at beslutte, hvilket aktiviteter, der er i huset. Og så sørger vi for at få dem på hjemmesiden.”

Indvielse og gratis pølser i pølsevognen den 13. januar 2020

Mette Høgh Christiansen, der er formand for Sundhed, Senior og Ældreudvalget, glæder sig til at byde velkommen til åbningen d. 13. januar og er på vegne af udvalget meget glad for det nye initiativ: “Dette gode tilbud har kunnet ladet sig gøre, fordi vi har ansøgt og fået eksterne midler til det. Vi håber, at huset bliver et levende, hyggeligt og efterspurgt sted, som kan samle mænd fra hele kommunen. Og vi er glade for, at der er tiltro til, at vi kan gå forrest og være med til at udvikle og afprøve nye tilbud.”

FAKTA

  • Mænds Fællesskaber åbner d. 13. januar kl. 10, hvor udvalgsformanden formelt åbner dørene.
    Kl. 11.30 giver pølsevognen gratis pølser, og der er the og kaffe.
  • Mænds Fællesskaber ligger i Egnshuset Viemose, Viemose Gade 7, 4771 Kalvehave
  • Huset holder åbent alle mandage fra kl. 10-15, kun lukket på helligdage. Der er mulighed for billig frokost.
  • Man er velkommen til at høre mere om huset og aktiviteterne hos Kristina Petersen på tlf. 40 18 15 81 eller læse mere på vordingborg.dk/mand.
  • Busserne 660R og 669 kører lige til døren.
  • Midlerne til Mænds Fællesskaber kommer fra et puljeprojekt og giver blandt andet mulighed for at undersøge, om et tilbud som Mænds Fællesskaber kan få endnu flere til at deltage i aktiviteter.
Forværret regnskab på arbejdsmarkedsområdet i Vordingborg Kommune – yderligere budgetunderskud på 18 mio. kroner

En ny regnskabsprognose på arbejdsmarkedsområdet varsler et yderligere budgetunderskud på 18 mio. kroner.

Tilbage i november bevilgede kommunalbestyrelsen 22 mio. kroner til at dække et underskud, fordi Vordingborg Kommune modtager færre midler i statslig refusion end budgetteret. Fejlen kan primært henføres til, at kommunen har budgetteret for optimistisk med, hvor meget der modtages i statsrefusion af de udgifter, kommunen afholder på de forskellige ydelsesområder – særligt vedrørende dagpenge- og sygedagpengeområdet. Nye, opfølgende beregninger har desværre vist, at det reelle underskud er ca. 40 mio. kroner. Altså yderligere 18 mio. kroner.

Selvom antallet af borgere på offentlige ydelser fortsat rasler ned i Vordingborg Kommune, er det ikke nok til at kompensere for de fejl, der er i prognoserne, og som altså har stor indflydelse på økonomien.

Fejlberegningerne får nu konsekvenser for den ansvarlige chef for Borger- og Arbejdsmarkedsafdelingen

Vordingborg Kommune har indgået en fratrædelsesaftale med Claus Holm Oppermann, der er stoppet med øjeblikkelig virkning.

Det oplyser kommunaldirektør Lau Svendsen-Tune: ”Claus Holm Oppermann har i sit virke i kommunen skabt mange flotte resultater, som blandt andet ses i den meget gunstige udvikling i antallet af borgere på overførselsindkomst i kommunen. Claus har også stået for en lang række udviklingsprojekter til gavn for kommunens borgere. Problemerne omkring flere fejl i budgetgrundlaget for 2019, og det forhold, at de først opdages meget sent på året, har dog svækket tilliden til Claus, og vi har derfor i enighed indgået en fratrædelsesaftale. Sagen sætter desværre også en tyk streg under behovet for implementeringen af de kontrolprocedurer og den kvalitetssikring af økonomistyringen, vi igangsatte i oktober 2019, så vi sikrer en retvisende budgetopfølgning.”

Borgmester Mikael Smed ser fratrædelsen som en naturlig konsekvens af sagen: ”Der er begået så alvorlige og uacceptable fejl i denne sag, at det ikke kan undgås at få personalemæssige konsekvenser. Deruover må jeg konstatere, at der er behov for, at administrationen bliver skarpere på såvel budgetlægning som budgetopfølgning på dette område.”

Anders J. Andersen, formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse, har fuld forståelse for, at sagen får konsekvenser: ”Når det er sagt, så glæder jeg mig over, at vi her I Vordingborg Kommune klarer os så godt i forhold til det vigtigste – nemlig at få ledige i arbejde eller uddannelse. Jeg vil også fremover fokusere al min energi mod, at vi kan fastholde de gode takter her. Og så skal økonomerne få styr på budgettallene”, siger udvalgsformanden.

Rådhuset i Vordingborg
Resultater fra Sydsjællands Håndboldklub, første spillerunde 2020

Første spillerunde i 2020 (2. halvsæson) i Sydsjællands Håndboldklub søndag d. 5 januar hvor der blandt andet var debut til de fire nye U9 hold samt debut i 2.division til U15 drengene.

(U9 Drenge) SHK – Ravnsborg 2-20
(U9 Drenge) STG/Vallø – SHK 2 9-7
(U9 Piger) SHK – Nakskov 5-8
(U9 Piger) SHK 2 – HMH 7-4
(U11 Drenge) STG/Vallø – SHK 2 14-15
(U11 Piger) SHK – Eskilstrup 20-3
(U11 Piger) Fladså – SHK 2 2-10
(U13 Drenge) NFH 3 – SHK 9-20
(U15 Drenge) SHK – Dalby G & IF 2 29-32 (2.division)
(Serie 2 Damer) SHK – ØHH 23-11
(Serie 2 Herrer) SHK – Rødby 4 20-17
(Serie 3 Damer) SHK 2 – Nakskov UHT
(Serie 3 Herrer) SHK 2 – Møns HK 27-25
(Serie 4 Damer) SHK 3 – Greve 2 10-16

Den næste uges program i VU Hallen for Sydsjællands Håndboldklub:

Onsdag d. 8 januar 2020:
18.00 (U13 Piger) SHK 3 – SHK 4
19.00 (U17 Drenge) SHK – AG Håndbold
20.15 (HRØ Pokalen, kvartfinale) SHK (Serie 2) – Stillinge (Serie 2)

Fredag d. 10 januar:
17.00 (U11 Piger) SHK 2 – Næstved 2
17.50 (U13 Piger) SHK – NFH
18.50 (U13 Drenge) SHK – NFH 2

Lørdag d. 11 januar 2020:
Håndboldens dag 10-21 https://www.facebook.com/events/553306475513755/
bl.a. DK – Island (Danmarks første kamp ved EM i herrehåndbold) på storskærm kl.18.15 og 2.divisionkamp for U19 drenge mellem SHK – AB kl.16.30

Søndag d. 12 januar 2020:
11.00 (U9 Drenge) SHK 2 – STG/Vallø 2
11.40 (U11 Drenge) SHK 2 – Køge 3
12.30 (U13 Piger) SHK 2 – NFH 2
Årsskiftet 2019/2020 – se nytårstale af Mikael Smed, borgmester i Vordingborg Kommune her

Se årets nytårstale af Vordingborg Kommunes borgmester Mikael Smed her:


Vær med til at bestemme fremtiden for en af Danmarks største andelsejede energi- og fibernetkoncerner

Bor du, eller har du sommerhus i Ringsted, Køge, Vordingborg eller Faxe Kommune? Så er du andelshaver i den andelsejede energi- og fibernetkoncern, SEAS-NVE og kan netop nu stille op til selskabets repræsentantskab.

Har du viden om og holdninger til digitalisering og grøn omstilling, og kunne du tænke dig at sidde med ved bordet, når der er debat og dialog om løsninger inden for energipolitiske områder i din region?

Den andelsejede energi- og fibernetkoncern SEAS-NVE opfordrer lige nu potentielle kandidater til at stille op til valg til koncernens repræsentantskab. Alle, der har hus, virksomhed eller sommerhus i Ringsted, Køge, Vordingborg eller Faxe Kommune, og har en elmåler fra elnetselskabet Cerius, kan blive aktive ambassadører for koncernens knap 400.000 andelshavere:
”I SEAS-NVE er det vores fornemste opgave at varetage vores kunder og andelshaveres interesser. Derfor er det også afgørende, at vores repræsentantskab er aktive ambassadører for vores andelshavere og vil være med til at skabe værdi for det lokale liv i regionen,” siger Jens Stenbæk, bestyrelsesformand i SEAS-NVE.

Nuværende repræsentantskabsmedlem Lena Moe fortæller om arbejdet i repræsentantskabet: ”Vi bliver klædt godt på af ledelsen og har fået gode rammer til at øve indflydelse. Vi bliver hørt, og vi kan have åbne dialoger med både bestyrelse og direktion. Vores opgave er at være jordforbindelsen til baglandet og bringe forhold eller dilemmaer op, hvis de er principielle, og det er der god mulighed for i repræsentantskabet.”

Værdifulde sparringspartnere

For Jens Stenbæk er repræsentantskabsmedlemmerne vigtige sparringspartnere: ”Som medlem af repræsentantskabet er man som øverste myndighed også en ansvarlig sparringspartner for både direktion og bestyrelse, så vi sammen kan være med til at forme fremtiden for SEAS-NVE og ikke mindst styrke koncernens position som en energi- og fibernetkoncern med stærk forankring blandt sine kunder. Jeg håber, at rigtig mange kan se, hvilken værdi det giver at være medlem af repræsentantskabet, og at folk har lyst til at stille op.”

Repræsentantskabet er jordforbindelsen i baglandet

Kunne du tænke dig at blive klogere på nogle af vores medlemmer og deres arbejde i repræsentantskabet, kan du læse meget mere her.

Stil op senest den 31. januar

Er du andelshaver, og har du hus, virksomhed eller sommerhus i Ringsted, Køge, Vordingborg eller Faxe Kommune, kan du fra den 3. januar til den 31. januar melde dit kandidatur til SEAS-NVE’s repræsentantskab her. Der er endeligt valg til repræsentantskabet til marts.

Der skal vælges 36 repræsentantskabsmedlemmer ved dette års valg. De er fordelt således: Faxe 7, Ringsted 7, Køge 11, Vordingborg 11.
Nyt år i Sydsjællands Håndboldklub

Der bliver nu taget hul på en spændende halvsæson i Sydsjællands Håndboldklub, hvor blandt andet hele 3 hold skal spille i 2. division (U15 Drenge / U17 Drenge & U19 Drenge) og de bedste herre- og damehold skal spille om oprykning til Serie 1.

Samtidig er der debut for klubbens 4 nye U9 hold som er blevet oprettet efter succes med klubbens første skolehåndboldarrangement. 2. og 3. årgang på Gåsetårnskolen og Kulsbjerg Skolen var igennem et 4 ugers forløb hvor frivillige trænere fra SHK var med i idrætstimerne for at spille og træne håndbold med eleverne.
Det kulminerede med stævne i VU Hallen og DGI Huset på samme dag hvor der deltog over 400 elever.
Sydsjællands Håndboldklub arbejder nu med planlægning i forhold til det kommende års Skolehåndbold med begge skoler.

Første hjemmekampe

Årets første hjemmekampe i VU Hallen er søndag d. 5 januar 2020 med følgende kampe:

Kl.10.15 (U9 Piger) SHK 2 – Nakskov
Kl.11.00 (U9 Drenge) SHK – Ravnsborg
Kl.11.40 (U9 Piger) SHK – HMH
Kl.12.20 (U11 Piger) SHK – Eskilstrup
Kl.13.10 (U15 Drenge) SHK – Dalby G & IF 2 (2.division)
Kl.14.10 (Serie 2 Damer) SHK – ØHH
Kl.15.20 (Serie 2 Herrer) SHK – Rødby HK 4
Kl.16.30 (Serie 3 Damer) SHK 2 – Nakskov
Kl.17.40 (Serie 4 Damer) SHK 3 – Greve 2
Kl.18.40 (Serie 3 Herrer) SHK 2 – Møns HK
Lukning af Fuglebakken ved Primulavej i Vordingborg fra tirsdag den 7. januar 2020

En stigende trafik på Fuglebakken og Primulavej i Vordingborg efter Næstvedvejs omlægning, har fået Kommunalbestyrelsen til at beslutte en midlertidig lukning af gennemkørselsmuligheden via Fuglebakken og Primulavej.

Fra tirsdag den 7. januar 2020 er det slut med at bruge Fuglebakken og Primulavej som en smutvej. Der lukkes vejen nemlig med betonklodser, så gennemkørsel med biler ikke længere er mulig. Der er stadigvæk adgang for gående, cykler og knallerter, som kan bruge Fuglebakken og
Primulavej som en genvej.

Der er allerede opsat gule tavler med information om den forestående vejlukning, der bliver desuden opsat ”blind vej” skilte op inden vejlukningen gennemføres.

”Selv om vi har opsat tavler med information om vejlukningen til trafikanterne, og der opsættes vejskilte med blind vej, så er det vores erfaring, at en del af trafikanterne kører på rutinen, og overser skiltene om vejlukningen. Det kan derfor ikke undgås, at der er bilister som kører forkert, og må vende bilen og køre tilbage igen. Men efter ret kort tid så har de fleste bilister lært, at vejen er lukket, og trafikken afvikles igen tilfredsstillende, ” siger Michael Larsen formand for Udvalget for Plan og Teknik.

Stigende trafikmængder udgør en risiko

Vejen lukkes fordi de stigende trafikmængder udgør en risiko for de bløde trafikanter på Fuglebakken og Primulavej.

Afspærringen foretages i første omgang som en midlertidig afspærring med betonklodser, det skyldes at når Ringsted-Femern projektet er afsluttet, og trafikken igen er normaliseret i byen, så skal der drøftes en mere permanent plan for trafikafviklingen i byen. Det forventes, at de sidste
anlægsarbejder på Ringsted-Femern projektet afsluttes i foråret 2020, hvorefter der kan drøftes en permanent plan for trafikafviklingen i byen.

Foto: Vordingborg Kommune
Første arrangement i 2020 i Dagligstuen i Nørregade i Vordingborg bliver en speciel forfatteraften

Årets første arrangement i Dagligstuen hos Marianne Christensen i Nørregade 18, Vordingborg bliver en helt speciel forfatteraften med spændende indhold på en lidt anden måde end sædvanligt.

Den 16. januar 2020 kl. 19 bliver der taget hul på en aften med harpespil, sange, fortælling og oplæsning. Aftenens gæst Niss Stricker er nemlig et utroligt alsidigt menneske, et talent som gæster tidligere kun har mødt en
brøkdel af. Aftenen gennemføres med støtte fra Statens Kunstfond.
Niss Stricker er foruden at være harpenist også organist, folkemusiker, tekstforfatter, oversætter, cabaretleder, underviser og meget mere. Han har oversat tre bøger fra fransk, og de er udgivet på det lokale forlag i Vordingborg ’Vild maskine’. Han vil læse uddrag af bøgerne, og derfor vil det også være muligt at købe bøger denne aften.

Aftenen foregår på den måde, at Niss Stricker kommer med et oplæg om sine aktiviteter som oversætter, musiker og underviser, og derefter kan Marianne og gæsterne stille spørgsmål frit fra leveren, så vi lærer
mere om mennesket, og hvad der driver ham.

“Jeg har haft besøg af Niss Stricker flere gange, og det er nogle populære aftener, så jeg havde lyst til at invitere til en noget anderledes aften, og da Statens Kunstfond også syntes, det var en god idé, så var det
bare at gøre det. Gæsterne får en stor oplevelse, som vil sætte spor på mange måder”, fortæller Marianne Christensen.

Tilmelding er nødvendig ved at indbetale 100 kr. via MobilePay på 30254774. Der er kaffe/te i pausen.

Niss Stricker
Bliv klogere på Grundtvig

Tirsdag d. 7. januar kl. 19. kan du på Danmarks Borgcenter blive meget klogere på N. F. S. Grundtvig – en af Danmarks og Udbys mest berømte borgere.
Over 1500 salmer. Det er da en slat. Grundtvig var om nogen en travl mand. Udover salmeproduktionen var han med til at grundlægge højskolebevægelsen. Og så var han født i Udby. Alt det – og meget mere – kan du blive klogere på, når Grundtvigekspert Thorstein Balle fortæller om Grundtvig. For hvad er det lige som gør, at vi stadig snakker om ham næsten 150 år efter hans død?

Tid og sted

Sted: Danmarks Borgcenter Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg
Tidspunkt: 19.30 – 20.45 (dørene åbner 19.00 og lukker 19.25)
Pris i forsalg på www.danmarksborgcenter.dk : 100 kr. (+billetgebyr)
Pris i døren: 110 kr.
KAMPEN PÅ HALVBANEN. EN REVIVAL.

DET HANDLER OM TO GAMLE MÆND OG DERES BADMINTON DEDIKATION

På årets mest familiære dag, den 24. december kl 9.00 genoptog Steen “Gamle” Hansen og jeg veterandysten i halvbanesingle i den store hal med den vidunderlige akustik. Vores slidte hal, som vi seriøst frygter, kommunen vil nedrive for at dele grunden op i små bidder og sælge.

Vi spillede senest den kategori i juli, kort før jeg med Team Storstrøm og påhæng rejste på badmintoneventyr til Tokyo. Efter hjemkomsten var jeg ukampdygtig i flere måneder med knæproblemer. De gamle ben kunne ikke holde til 6 dages badminton i træk a 2-4 timer mod teenagere. Mærkeligt, ik?

Knæproblemet forduftede ganske langsomt uden nogen former for indgriben eller behandling efter 3-4 måneder. Alligevel blev det inden til to skanninger og konsultationer hos ortopædkirurger i Ringsted og Kbh Ø. Jeg har jo for søren en privat sundhedsforsikring, de henviser hurtigt videre og vi sportsidioter er generelt bare utålmodige, forfærdelig rastløse af natur og tillader intet at komme mellem os og vores sport. I hvert fald ikke uden at forsøge os med alle mulige interventioner.

“Hold en pause” var deres svar. Skanningerne viste intet udover lidt væskeansamling i knæhasen. “Skån knæet”. “Tag den lidt med ro”. Var jeg gået skridtet videre og havde konsulteret en fysioterapeut og modtaget behandling, ville vedkommende have scoret hele min taknemmelighed og løbet med, hvad der lignede kausalitet, men kun var korrelation. Det forsvandt jo af sig selv. Tror mange behandlere scorer nemme point på den konto.

KAMPEN I
Så nu er vi startet på den i vores klub nærmest olympiske, i hvert fald mytologiske kategori – halvbanesingle. Vi er startet dysten på tålmodighed. På de små huller. På fysik. På vilje og ikke mindst jernhård disciplin.
Bedst af 5 sæt til 9. Uden loft. Med to points difference.

Apropos vores hal. Efter kommunalvalget igangsatte den nye lokale S-regering en sports- og facilitetsanalyse. Flere kommunale haller og idrætsanlæg blev gennemgået mhp istandsættelsesbehov og benyttelsesgraden.

Dette udmøntede sig i en skriftlig rapport, som både brugte mange sider på at fortælle, at brugerne i Vordingborg meget ligner brugerne i andre kommuner, og kom med et budget på istandsættelsesudgifterne til bla Vordingborghallen. Overslaget lød på 10,5 millioner. VBKs bestyrelse fremsendte et svar herpå til det lokale Kultur-, Idræts- og Fritidsudvalg med et eget overslag på de mest basale istandsættelsesområder, ialt ca 2,8 millioner. Vi kunne skrabe yderligere af og nøjes med 1-1,5 million. Den endelige beslutning venter vi i VBK stadig på. Mellemtiden har været brugt på læserbreve og møder med diverse politikere.

Vi frygter som nævnt en nedrivning og tolker deres beløb på 10,5 million som en retfærdiggørelse herpå.

Nå men tilbage til halvbanematchen.

KAMPEN II
Der er faktisk ikke så meget at skrive om. Set fra mit perspektiv. Men det gør jeg så ikke desto mindre. SGH løb med alle 3 sejre, fordelt på to dyster bedst af 5 sæt (4-1 og 3-0) og en bedst af 3 sæt (2-1)! Et glasklart udtryk for Steens nådesløse og usentimentale eksekveringskraft. Sådan er halvbanesingle.

Min kondition er for tiden bare……elendig, uhørt ringe, dårlig, skrækkelig.

I vores alder er aflæringskurven rimelig stejl nedadgående ved stilstand og inaktivitet. Det er det værste, man kan gøre i vores alder. Stoppe op. Gå i stå. Tage en pause. Muskel- og konditionsreduceringen er kolossal. Den opbyggede styrke pulveriseres med expressfart. Det er faktisk lidt uhyggeligt, så hurtigt det sker.

I min alder skal både krop og sind holdes i gang. Konstant. Regelmæssigt. Med bevægelse, motion og idræt. Alt tæller. Også at tage trapperne fremfor rulletrappen og elevatoren. Og sindet med læsning, nysgerrighed, løbende opdatering i forhold til omverden og ny indlæring. Udviklingstoget buldrer derudad med stadig øgende fart og jeg må ærligt erkende, at det er svært at følge med. Trangen til at stå af toget og bare se det fortsætte, køre videre, køre forbi, fra en blød stol er fristende. Men det går ikke.

Et par citater i den forbindelse……

“Man er først en taber, når man giver op”
(Bent Vedsø)

“Livet er farligt. Det er farligt at gå til asfaltbal. Det er farligt at feste, for ellers er det ikke en fest. Sådan skal det være. Livet kan og må ikke reduceres til et friktionsfrit safe space”
(Mads Brygger. 270319. Facebook)

“Do not go gentle into that good night” (Dylan Thomas og “Interstellar”) (https://blog.prepscholar.com/do-not-go-gentle-into-that-good-night-meaning-dylan-thomas)

KAMPEN III
Steen vandt overbevisende. Jeg fik hevet et par sæt hjem. Det var alt. Boldfornemmelsen var der. Men resten halter gevaldig. Jeg kan ikke engang skyde skylden på udstyret, selvom alle mine ketchere er sprunget og jeg har lånt min 14 årige søns ketcher. Han spiller én gang om ugen (på Steens hold!) med en 500-600 kroners udgave. Den er faktisk forbavsende god. Hovedtung, hvilket dog overraskende nok passer mig ganske fint.

Således begyndte vi livet denne juleaftensdag.
Pulsen kom i vejret. Kalorier blev forbrændt. Venskabet styrkedes. Legen med bolden med de 16 gåsefjer vandt igen vores hjerter.

Vi❤️badminton!

Per Damkjær Juhl


Per er født 1965 i Kolding. Boet i Århus, Frederiksberg, Mulhouse, Køng, Lyngby og Vordingborg siden 2011. 3 børn på 14,18 og 20. Oprindelig bankuddannet, bachelor i psykologi. Arbejdet de seneste 20 år indenfor misbrugs-, socialrådgivning og socialpædagogik. Inkarneret badmintonspiller. Bestyrelsesmedlem og ungdomsansvarlig i Vordingborg Badminton Klub, medstifter af træningfællesskabet Team Storstrøm samt ejer af Badmintonbladet.dk. 
Hvad var din bedste kulturoplevelse i Vordingborg Kommune i 2019?

Spørgsmålet går ud til alle borgere i Vordingborg Kommune og kommer fra Komiteen bag Vordingborg Kommunes Kulturpriser, som i år har valgt at lade publikum afgøre, hvem der løber med den nye Publikumspris.
Kulturpriskomiteen, som består af en række fremtrædende kulturaktører i Vordingborg Kommune udpeger hvert år en hovedprismodtager samt et særligt talent, som man ønsker at hædre med Vordingborg Kulturpris. Priserne uddeles ved et storstilet arrangement, som afvikles i et samarbejde mellem Vordingborg Kommune og Møns Bank. I år introduceres Publikumsprisen.

Samtlige kulturelle begivenheder i 2019

”Rygtet om den nye kategori er løbet i forvejen. Jeg har allerede modtaget flere mails med forslag til nomineringer. Det har været forslag indenfor musikken som Midsommerfestival i Præstø, Kammermusik på Oremandsgaard ved Mern og Opera i Vordingborg. Men faktisk kan der nomineres, indenfor samtlige kulturelle begivenheder i 2019 i Vordingborg Kommune.” siger Anne Marie Kamilles fra Afdelingen for Kultur og Fritid.

Prisfesten bliver i sig selv noget af en kulturel begivenhed. Blandt aftenens prominente gæsteoptrædende er Ensemble Storstrøm, som i den festlige anledning har fundet vej til Vordingborg. De går bl.a. på scenen sammen med modtageren af årets Talentpris, MC Hansen.

Fra MC selv får vi også en smagsprøve fra hans nyeste plade, hvor han synger på dansk for første gang. Hans nærværende tekster afslører hans sydsjællandske ophav, og hans talent for at sætte ord i musik, som er hans kendetegn, er netop dét, han hædres for.

Hovedprismodtageren Gutter Island – garagerockfestival på Masnedøfortet, giver med den anerkendte duo, The Courettes, en forsmag på årets festivalprogram. ”The Courettes spiller garagerock, som vor mor lavede den, melodiøst og med nerve. Så vi kan roligt glæde os,” siger Carsten Jull, der er næstformand i festivalbestyrelsen, og til dagligt er at finde blandt staben på STARS, når han altså ikke er afsted som tour manager for navne som Magtens Korridorer.

Mangfoldig kulturpallette

”Med den nye publikumspris får vi forhåbentligt kastet lys over hele den mangfoldige kulturpallette, som vi er så heldige at have i Vordingborg Kommune i løbet af et år. Jeg håber rigtig mange vil komme med deres bud på deres bedste kulturoplevelse i 2019, så vi også kan få fremhævet nogle af alle de oplevelser, som måske ikke lige står øverst på avis forsiderne, og det som er mere nichepræget” siger Jakob Thune, medlem af Kulturpriskomiteen og direktør for Børn og Kultur i Vordingborg Kommune.

Nomineringen åbner for alvor fredag d. 20. dec. på Facebooksiden Oplev Vordingborg, hvor man som kommentar til opslaget om Publikumsprisen 2019, kan nominere sin bedste kulturelle oplevelse i 2019. Man kan også sende en mail til akam@vordingborg.dk – Sidste chance for at få sin egen favorit med er nytårsaften kl. 00.00. Afstemningen starter 2. januar 2020 kl. 10.00 på www.moensbank.dk/publikum – man deltager automatisk i lodtrækningen om 5 x 2 biografbilletter.

Der stemmes mellem de 5 nominerede som udvælges blandt de indkomne forslag. Vinderen afsløres til Kulturprisoverrækkelsen. Uddelingen af årets Kulturpriser foregår fredag d. 17. januar fra 19.30 – ca. 21.00 på Stars, og alle er velkomne. Der er gratis adgang, og ingen krav om forhåndstilmelding.
Vordingborg Festuge har nu uddelt årets overskud

Festuge nr. 40 i Vordingborg i 2019 gav et overskud på lidt over kr. 100.000.- – mere præcist kr. 103.070,54 – og pengene er nu uddelt til nogle af ansøgerne.

Vordingborg Festuge har to hovedformål, nemlig: at lave en festuge for hele landsdelen samt skabe et økonomisk overskud, der uddeles til børn og unge, idræt og kultur og begge ting er altså nu klaret for Vordingborg Festuge 2019.

Vordingborg Festuge afholdes altid i uge 28 og i 2020 er det fra d. 6. til d. 11. juli. Det vil i øvrigt være 40 års jubilæum, da Vordingborg Festuge første gang løb af stablen i 1980.

Modtagerne

Her kan du se hvem der har modtaget penge i år samt til hvad:

Kastrup Kroketklub – tilskud havetraktor med plæneklipper

Bokseklubben Tårnet 74 – boksering

Vordingborg Gymnastikforening – tilskud til instruktørkurser

Møn Håndboldklub – indkøb af børnebasketbolde

Møn Golfklub – tilskud til indkøb af mobil teltpavillon

Vordingborg Badminton klub – tilskud til indkøb af miniton udstyr

Sejlklubben Snekken – ny mast til jolle

Stensved Tennis – tilskud til reparation boldkanon

De grønne pigespejdere – tilskud til indkøb af bålgryde, hængekøjer

Møn Dans – indkøb af udstyr til dans

Kastrup GIF – tilskud til opstart ungdomsfodbold

Orienteringsklubben O-63 – indkøb af printer og aflæsningsenhed til orienteringsløb

Vordingborg IF – indkøb af træningsudstyr børn og unge

Lundby Tennisklub – tilskud til maling til klubhus og skur

De grønne pigespejdere, Præstø – tilskud til indkøb af køkkensæt mm

Sydsjællands Klatreklub – renovering af klatretårn

Ørslev GIF gymnastik – tilskud til indkøb af træningselastikker og en faldskærm

KFUM spejderne, Vordingborg – tilskud til indkøb af telt og gasbrænder

Stege Ndr. Skytteforening – tilskud til renovering skydebaner efter lynnedslag
TRANSFORMATION – fra Kolding (Badminton Klub) over diverse klubber til Vordingborg (Badminton Klub)

Pers blog 

Jeg vil fremover komme med indlæg, kald det klummer eller blog, hvor jeg snik-snakker fortrinsvis om foreningslivet, fællesskabet, idræt, sammenhængskraften ud fra min livslange passion for badminton. En sport, som jeg har dyrket med skiftende intensitet i mere end 45 år, de sidste på allerhøjeste klinge. 

TRANSFORMATION – fra Kolding (Badminton Klub) over diverse klubber til Vordingborg (Badminton Klub).

Transformation: omdannelse, omformning, gennemgribende forandring.  

Da jeg i 2003 (eller 2004?) første gang troppede op i Vordingborghallen, den gamle hal fra 1951 med det blødeste (og slidte) gulv, var gennemsnitsalderen allerede pænt høj. 

I årene herefter fortsatte den bare opad. Og opad. Og opad. I 2015 spillede vi en danmarksseriekamp med et hold med en gennemsnitsalder på 43 år. Jeg er overbevist om, at det er og var rekord i vores dronningerige i den landsdækkende senior holdturnering, der har kørt siden 1949!  

Samtidig var 2015 også året, hvor vi, klubben, set bagud, forsigtigt knækkede kurven og langsomt begyndte en yderst tiltrængt foryngelses- og fornyelsesproces i de gamle rammer.

Ungdommen begyndte at spire, og de unge kom igen efter sommerpausen. Trænerstaben stabiliserede sig. Vi fik endda etableret både et ungdomsudvalg og gennemført diverse interne arrangementer. 

Tirsdagsholdet med de glade spillere i alle aldre og niveauer (dem vi i de gode gamle dage kaldte motionister) oplevede tilgang. Og gør det stadig.

Vi begyndte at holde åbent om sommeren med kommunens tilladelse.

Klubben fik en facebook gruppe, der stadig vokser.

Seniorafdelingen fik nyt, ungt blod.Bestyrelsen blev fornyet, økonomien blev prioriteret og gennemsigtig, og den turde lægge planer og tage velovervejede, økonomiske risici.

Samt ikke mindst, dannede vi Team Storstrøm, et træningsfællesskab for alle klubber syd for Køge, sammen med Præstø Sport, og fik ansat Jacob Oehlenschlæger, tidligere landstræner i Tyskland. I øvrigt med stor opbakning, især finansiel fra Vordingborg Kommune.

Den kommunale støtte, opmærksomhed og samarbejde er i de senere år vokset betydeligt, hvilket er en ret væsentlig faktor. Vi er jo lånere af en kommunal hal og således afhængig af forskellige pedellers/servicepersoners og kommunale udvalgspolitikeres velvilje og kontaktbarhed.

Spillere til Team Storstrøm kom, og kommer fra Nakskov i sydvest og Stevns i nord for at deltage på fællestræningerne. Her ser det også ud til at fornyelsen er lykkedes. De bliver jo ældre, de unge, og der er tale om løbende udskiftning i træningsgruppen.

Den lokale presse begyndte også at være interesseret.

Et langt og slidsomt arbejde med at vende en synkende supertanker ser ud til at bære frugt.

 
2019-2020 

I denne sæson har vi ansat Jacob Oehlenschlæger som en form for klubtræner – i starten to gange ugentligt og nu hver onsdag som ungdoms- og seniortræner for både Team Storstrøm og Vordingborg Badminton Klub.

I april og maj 2019 tog vi allerede forskud for Jacob Oehlenschlægers trænerkompentencer og oplevede en ny træning og en ny energi i spillertruppen.

En onsdag aften i begyndelsen af maj var seniortræningen nærmest invaderet af unge spillere fra nær og fjern. Vi ældre (dem over 30 med den ældste lidt over 60) var i undertal. Det var for vildt. Det er så godt.

Jeg var den sidste til at forlade omklædning og hal. Jeg var beruset. Ikke af alkohol (det blev jeg en smule lidt senere derhjemme under skrivning af dette!) Men af optimisme. Af energi. Af livskraft.

De unge, i hvert fald nogle af dem, var endda med i omklædningen og badede med os gamle. Ligesom i gamle dage (som jeg husker det i det lille omklædningsrum i Kolding Badminton Klubs gamle hal fra 1937 på Østerbrogade), hvor alle klædte om og var afklædte, altså nøgne og dermed ligestillede, bare (set med eksistentialiske øjne), ja bare mennesker. Du og jeg. 

DENGANG / NU

 Tiderne er i sandhed skiftet og i forandring. Den tid – “de gode gamle dage” vender aldrig tilbage. Vi bliver nødt til at følge med og indrette os på de nye vilkår. Og nogle gange modsætte os og kæmpe for at bevare gamle traditioner. Som fx at klæde om og bade sammen. At tilbringe tid i en hal. At interessere sig for de andre. At hjælpes ad og bidrage med fx oprydning. At lege. At have det sjovt samtidig med dygtiggørelse. At være lidt afslappet omkring mål, målsætning, resultater – ja hele rangliste-trippet og “mig, mig, mig” – det sidste vil jeg tage op i den nærmeste fremtid. 

Ja. Det er nemt at sige for en gammel gut som mig. Og det gør jeg så. Selv i en hypermoderne og -accellererende kultur er der brug for stilstand, eftertænksomhed, gamle erfaringer og viden, traditioner og “ro på”, som jyden i mig siger!

I 22-23 år var jeg medlem af Kolding Badminton Klub og troede aldrig, at jeg ville finde mig et nyt sted, der kunne erstatte min barndoms- og ungdomsklub KBK. Men det har jeg! Og det føles skønt. Det er mit andet hjem. Tak til jer alle. I ved, hvem I er!

Per Damkjær JuhlPer er født 1965 i Kolding. Boet i Århus, Frederiksberg, Mulhouse, Køng, Lyngby og Vordingborg siden 2011. 3 børn på 14,18 og 20. Oprindelig bankuddannet, bachelor i psykologi. Arbejdet de seneste 20 år indenfor misbrugs-, socialrådgivning og socialpædagogik. Inkarneret badmintonspiller. Bestyrelsesmedlem og ungdomsansvarlig i Vordingborg Badminton Klub, medstifter af træningfællesskabet Team Storstrøm samt ejer af Badmintonbladet.dk. 
Lokal forening deler mad ud til jul

Igen i år den 23. december 2019 står Stop Spild Lokalt Vordingborg for juleuddeling af mad til trængte familier, og der er brug for hjælpen.

Sidste år i 2018 var 7 lokale butikker med til at donere og 85 familier fik glæde af 1,6 tons overskudsvarer – i Vordingborg. På landsplan blev der uddelt 260 tons alene den 23. december. 

I år er 13 lokale butikker i år med til at donere mad, som ellers ville blive smidt ud henover juledagene. 

”Maden doneres af lokale supermarkeder, fødevareproducenter og virksomheder, og består hovedsageligt af fødevarer, som ikke vil kunne holde sig hen over supermarkedernes julelukkedage. Frugt, grønt, brød, mejeri- og kødvarer.” fortæller Betina Sediek, som er leder af Stop Spild Lokalt i Vordingborg. 

Stop Spild Lokalt er en frivillig organisation, som blev stiftet i 2016 af den dengang 17-årige Rasmus Erichsen. I dag er Stop Spild Lokalt vokset gevaldigt og dækker nu over mere end 100 danske byer og en enkelt by i Grønland også. Stop Spild Lokalt har 16 madoaser rundt om i Danmark, blandt andre i Vordingborg, hvor de hver dag uddeler mellem 15 og 17 tons overskudsmad på landsplan. 

Frivillige kræfter hjælper udsatte familier

De 33 frivillige i Stop Spild Lokalt Vordingborg deler hver dag mad og overskudsvarer ud. Foto: Betina Sediek.

”Vi er Danmarks største frivillige organisation, der systematisk, fødevaresikkert og sporbart deler overskudsmad ud, som ellers bare ville have mættet Danmarks skraldespande og containere.” fortæller Betina Sediek.

Den lokale Facebook-gruppe Stop Spild Lokalt (Vordingborg) har rundet mere end 1800 medlemmer, og i gruppen kan man læse mere om Jule- og Nytårsuddelingen, som bliver uddelt fra Madoasen på Solbakkevej 42-56. 

Alle i Stop Spild Lokalt arbejder 100% frivilligt, og der er brug for flere kræfter – særligt til jul og nytår. Så hvis man har tid og lyst til at hjælpe med afhentning eller uddeling, så kan man kontakte Betina Sediek på Facebook eller på tlf. 4043 4340.

Fra lokal forening til landsdækkende organisation

Stop Spild Lokalt kom til Vordingborg i september 2017, i en fusion med den eksisterende lokale forening LOFU – Landsorganisationen For Udsatte, som i forvejen arbejdede med uddeling af overskudsmad fra flere lokale butikker. I september 2019 flyttede Stop Spild Lokalt Vordingborg til nye og større rammer ved DGI Huset på Solbakkevej.

I september 2019 åbnede Madoasen i nye lokaler ved DGI Huset på Solbakkevej 42-56. Her er det Direktør i DGI Huset Vordingborg Bjarne Malmros (tv) og Borgmester Mikael Smed, som klipper snoren. Foto: Betina Sediek.

Rasmus Erichsen (tv) er stifter af foreningen Stop Spild Lokalt. Her i selskab med borgmesteren ved åbningen af de nye lokaler i september 2019. Foto: Betina Sediek.
Restaureringsprojekt giver for første gang i flere hundrede år adgang til Mølleporten i Stege

Mølleporten i Stege er en af landets sjældne, velbevarede bygninger fra middelalderen – en vigtig del af den nationale kulturarv. Et nyt restaureringsprojekt giver borgerne adgang til en bygning, der ikke har været tilgængelig i flere hundrede år.

Mølleporten er den ene af landets kun to bevarede middelalderlige byporte, og så ligger den direkte på Steges Byvold, der regnes for det bedst bevarede middelalderlige voldanlæg i Danmark. Det er over hundrede år siden, at bygningen sidst blev renoveret, så en gennemgribende restaurering er det ene hovedmål med projektet. Det andet er at skabe offentlig adgang til bygningen, som ikke har været i brug i 2-300 år. Når projektet er gennemført, vil alle kunne mærke historiens vingesus i den ældgamle bygning.

Foreningen Realdania støtter nu projektet ’Gør porten høj – restaurering og tilgængeliggørelse af Mølleporten i Stege’ med knap 5 mio. kr.

Borgmester Mikael Smed siger: ”Det var en kærkommen, tidlig julegave til Vordingborg Kommune og vore samarbejdspartnere på dette betydningsfulde projekt”, og tilføjer:
”Det er særdeles vigtigt for kommunen, at projektet vil skabe en ny turistattraktion og dermed bidrage til konsolidering af de senere års positive udvikling af Stege som bosætnings-, handels- og turistby”.

Ny stærk oplevelsesmulighed

Filantropidirektør i Realdania Nina Kovsted Helk siger: ”Ved at gøre Mølleporten tilgængelig for offentligheden bliver der skabt en ny stærk oplevelsesmulighed i ’Middelalderbyen Stege’ – lige dér hvor Møns vandrerrute Camønoen starter. Desuden er Mølleporten et helt unikt historisk byggeri, som vi gerne vil være med til at fremtidssikre – til gavn for både borgere og besøgende.”

Gadeniveauet umiddelbart omkring byporten sænkes 70-80 cm, ned til niveauet i slutningen af 1400-tallet.
De omgivende færdselsarealer trafiksikres, og der etableres en separat bro over voldgraven til ’bløde’ trafikanter.

Mølleport-projektet er udviklet i et partnerskab mellem Vordingborg kommune, Møns Museum og Lykke & Nielsen Arkitekter MAA.

Projektet modtog tidligere på året en bevilling fra A.P. Møller Fonden på 10 mio. kr

Borgmester Mikael Smed siger: ”Projektet er nu fuldt finansieret, og vi kan gå i gang. Jeg er både glad og stolt over, at vi kan gøre det i samarbejde med landets to største og vigtigste filantropiske aktører inden for byggeri – Realdania og A.P. Møller Fonden. De har begge indvilliget i at indtræde i styregruppen for projektet, så vi også får glæde af deres betydelige kompetencer inden for bygningsrestaurering”.

Projektets styregruppe går efter jul videre med realisering af projektet, og forbereder bl.a. yderligere offentlig information om projektet – formentlig et offentligt informationsmøde i første halvdel af det kommende år.

Mølleporten i Stege

Illustration fra projektet
Finanslov giver ekstra penge til Vordingborgskolen / Vordingborg Fri fagskole

Der sker rigtig mange gode ting for Vordingborgskolen / Vordingborg Fri fagskole. Skolen er i gang med en større tilbygning og i september modtog skolen sammen med de andre fri fagskoler 3,4 mio kroner fra Nordea Fonden.

Og nu kan skolen glæde sig over, at der igen er penge på vej. I forbindelse med finanslovsforhandlingerne har regeringen nemlig valgt at støtte de frie fagskoler med et ekstraordinært tilskud på 10,1 mio. kr.

Nye værkstedsfaciliteter

Pengene gives som et engangstilskud og skal gå til at løfte kvaliteten i de frie fagskolers tilbud, herunder styrke indsatsen for at forberede elever til erhvervsuddannelser, opgradering af faglokaler samt videreudvikling af praksis- og anvendelsesorienterede undervisningsformer.

Beslutningen vækker glæde hos for forstander på Vordingborg Fri Fagskole, Jette Rønne, der ser tilskuddet som en klar anerkendelse af Frie Fagskolers arbejde med praktisk interesserede unge:
”Det er en vigtig anerkendelse af skolernes arbejde og ikke mindst frie fagskolers ambitioner om at løfte den praktiske og erhvervsrettede dagsorden”, udtaler forstander Jette Rønne og tilføjer:
“På Vordingborg Fri Fagskole betyder tilskuddet helt konkret, at der nu kan investeres i nye værkstedsfaciliteter, som der ellers ikke har været råd til siden de voldsomme driftsbesparelser fra 2016 og frem”.

Nødvendige investeringer

“Tilskuddet er en vigtig løftestang for den praktiske undervisning på skolen, da vi nu endelig har mulighed for at kunne foretage de nødvendige investeringer i en forbedring af vores værkstedsfaciliteter. Så det ser jeg som et klart signal om at politikerne prioriterer vores arbejde med alle de unge, der har gavn af et praktisk og erhvervsrettet kostskolealternativ”, fortæller Jette Rønne.

Frie fagskoler er erhvervsrettede kostskoler med et særligt lovkrav om undervisning i praktiske og erhvervsrettede fag i mindst en tredjedel af undervisningen. Skolernes to centrale tilbud er EUD-forberedende kurser og 10. klasse for praktisk interesserede unge.

Formand for Vordingborgskolen/Vordingborg Fri Fagskoles bestyrelse, Klaus Michael Jensen, Forstander Jette Rønne og underviser på håndværk og bygger- linjen Steen Jørgensen. (Foto: Vordingborg Fri Fagskole)
Babette sælger til en god nabo

I oktober besluttede ejerne af Babette, Vivi Schou og Henrik Pedersen, at eventyret på Kildemarksvej var kommet til sin ende, og den 14. december 2019 er sidste åbningsdag på en af Vordingborgs mest berømte restauranter. 

“Vi har haft fuldt hus den sidste måned, og vi slutter af på bedste vis, lige som vi har drømt om. Vores gæster har fulgt os gennem de sidste 30 år, og vi er mega glade for den måde vi kan slutte af på. Og når vi har haft sidste åbningsdag, så skal vi ud og holde julefrokost med medarbejderne, og holde jul.” fortæller Vivi Schou om den sidste tid på Babette. 

Vivi Schou og Henrik Pedersen startede Babette for 30 år siden, og har igennem årene været en af regionens førende gourmetrestauranter, hvor også mange kokketalenter er uddannet fra. Både årets restaurant i 1998 og 2017, Årets kok i 2018, og medaljer til kokke- og tjenerelever gennem årene, samt mange andre anerkendelser og priser er det blevet til. Men nu er det slut.

Gode naboer

Bygningen er blevet solgt, og køberne er ikke ukendte – det er nemlig naboen TV2 Øst.  

“Lokalerne med Vordingborgs bedste udsigt over byen og vandet, de får ikke lov at stå tomme. Vi er rigtig glade for, at det bliver vores gode naboer gennem alle årene, som nu har købt dem.” fortæller Vivi. 

Og på TV2 Øst er de glade for den ekstra plads. 

“Vi har længe haft pladsproblemer, og hvis ikke vi havde denne mulighed, så havde vi udvidet på andre måder. Det bliver en del af vores mediehus, men hvordan lokalerne skal indrettes, det finder vi først ud af til januar.” fortæller Vagn Petersen, som er direktør på TV2 Øst. 

Babette inviterer til afskedsreception den 17. december, hvor de får mulighed for at sige ordentligt farvel til de mange glade gæster, kollegaer og leverandører gennem årene. 

“Vi byder på en lille en og lidt godt til ganen, og så smider vi forklæderne og får tid til at tale med både leverandører og gæster. Hvad fremtiden bringer ved vi bedre i januar – nu skal vi lige have tømt hovedet for travlhed, og have sluttet ordentligt af først.” fortæller Vivi. 

Fremtiden er uvis, men der er dog ikke tvivl om at Babette Catering stadig fortsætter, og kalenderen er også booket de næste tre år frem, så helt fri får de to gourmetfolk ikke.

Det bliver TV2 Øst, som i forvejen er nabo til Babette, som flytter ind i lokalerne.
Det første store skib anløber Vordingborg Havn fredag formiddag – 177 meter langt

Opdatering: I bunden af artiklen kan du se billeder fra anløbet

Efter at Vordingborg Havn har arbejdet med en storstilet udvidelse i mere end fire år med god anvendelse af DanPilots specialkompetencer om sejladsforhold bærer arbejdet nu frugt. Fredag den 13. december 2019 ved 11-tiden om formiddagen anløber det første store skib nu havnen.

Det drejer sig om skibet Reunion Bay, der er 177 meter langt og 28 meter bredt. Skibet er et såkaldt handysize, og det er det hidtil største skib, som nogensinde har anløbet Vordingborg:
”Års arbejde med at udvide vores havn bærer nu frugt. Det er en ny og skelsættende milepæl i havnens historie, der symboliseres med dette anløb,” siger Jan-Jaap Cramer, der er udviklingschef i Vordingborg Havn.

Lods ombord

Ivar Svane, ansvarlig Vice Lodschef i lodseriet DanPilot, siger:
”For at få skibet sikkert til kaj, er der lods ombord fra DanPilot. Lodserne har bl.a. trænet anløbet på forhånd i lodseriets egen højt specialiserede simulator samt deltaget i andre eksterne træningsforløb og er nu klar til at gennemføre anløb i virkelighedens verden. Med sådan et skib skal der bruges slæbebåde både ved anløb og afgang. ”
DanPilots lodser har også været brugt som rådgiver i forbindelse med design af selve havneudvidelsen.

Jan-Jaap Cramer: ”Vi har haft et fortrinligt og godt samarbejde med DanPilot og har haft stor glæde af at have DanPilot som rådgiver, fordi de kunne teste havnedesignet i de simuleringsstudier, der blev holdt. Desuden har DanPilot med deres specialviden kunne rådgive om dybder i sejlrende og i havnebassinet, så vi ikke graver mere ud end højst nødvendigt.”

Erik Merkes Nielsen, direktør i DanPilot: ”Vi er glade og stolte over, at vores kompetencer kan bruges til at skaffe regional vækst og øge Det Blå Danmarks konkurrenceevne. Vi lever af at levere sikkerhed til søs og i havn, og vi deler gerne vores viden med vores partnere, så vi kan forene det sikkerhedsmæssige med det kommercielle. ”

Vordingborg Shipping er mægler for Reunion Bay og har gennem de sidste fire-fem år været en aktiv medspiller i havneudvidelsen. Her er der stor glæde over at kunne afskibe større laster i Vordingborg, og glæden gælder også, at ejerkredsen bag Vordingborg Shipping har etableret Masnedø Bulk Terminal, som i samarbejde med Vordingborg Shipping laster skibet.

”Normalt har vi haft skibe lastet med op til 7000 tons. Med Reunion Bay rykker vi op i en anden liga. Når skibet afsejler, er det lastet med 29.000 tons korn. Det er klart, at den udvikling har gjort det meget attraktivt for Vordingborg Shipping at være godt etableret på Vordingborg Havn. Samtidig er vi også meget glade for det gode samarbejde med lodserne,” siger direktør Christina Hedemark Jensen, Vordingborg Shipping.

Der har været hurtig ekspedition hos Geodatastyrelsen ved udfærdigelse af nye søkort og hos Søfartsstyrelsen i forbindelse med ændring af bøjesystemet til den nye havn.

Opdatering fredag d. 13. december 2019

Her kan du se billeder fra det store skibs anløb i Vordingborg:

Reunion Bay anløber Vordingborg Havn (Foto: DanPilot)

Reunion Bay anløber Vordingborg Havn (Foto: DanPilot)

Reunion Bay anløber Vordingborg Havn (Foto: DanPilot)

Reunion Bay anløber Vordingborg Havn (Foto: DanPilot)