Lørdag d. 9. november markeres Arkivernes Dag i Vordingborg Kommune.

Årets tema er ”Gemt eller Glemt”, og kommunen rundt er der rig lejlighed til at se, hvad de lokale arkiver har gemt, så de gode historier ikke bliver glemt i fremtiden!

Vordingborg

Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv holder åbent hus mellem 10-14. Arkivet sætter fokus på butiksliv igennem tiden med to fotoudstillinger om Algade – én med rigtig gamle fotos, og én hvor der sættes fokus på markante ejendomme gennem tiden. Derudover har arkivet samlet en mappe med viden om alle butikker op og ned ad Algade, som ligger fremme til at bladre i. Så kig forbi og bliv klogere på byens butikker – og bidrag meget gerne til arkivets samling med fotos og viden! Der serveres kaffe og småkager til den gode snak!

Algade 37 i Vordingborg. Arbejdernes Fællesbageri med befordringsmidler 1940.

Præstø

På arkivet i Præstø fokuseres på 5-6 forretninger, hver med deres speciale, men som der i dag er blevet færre af. Disse forretninger har for at kunne overleve enten udviklet sig til en større forretning, eller har udvidet deres koncept i forhold til deres oprindelige. Det er det overordnede tema, som bliver præsenteret med en udstilling på Præstø Bibliotek i hele november måned. På dagen d. 9. november er der åbent på arkivet fra 10-13 med fremlagt materiale i relation til udstillingen, og som der her kan nærlæses. Arkivet serverer kaffe og kage til gæsterne.

Lundby

Lundby Sognearkiv sætter med billeder og reklamer fokus på byens dagligvarebutikker gennem årene. For 70 år siden havde Lundby hele otte købmænd – større eller mindre. I Gl. Lundby var der tre, og de resterende fem tilbød dagligvarer i stationsbyen. I 2019 er der bare én kiosk tilbage. Kun de færreste steder kan man i dag direkte se, hvor butikkerne var. Husene er bygget om, facaderne er ændret med mindre vinduer, og alligevel kan man stadig se sporene, nemlig det asfalterede område foran butikkerne, hvor kunderne parkerede. Arkivet holder åbent fra 10-13.

Køng

Køng Sognearkiv sætter fokus på Kostræde Banker. Arkivet har åbent mellem kl. 10-14 og viser en udstilling om naturen og bosætningen i Kostræde Banker. I begyndelsen (hvornår mon det var?) var der enkelte gårde i kanten af Bankerne, og naturen bestod for det meste af vildtvoksende gyvel, fyrretræer og lupiner. Omkring 1960 gik ”civilisationen” i gang. Flere gårde udstykkede deres jorde, og kommunen gik i gang med lokalplaner og udstykningsplaner til både helårshuse og sommerhuse. Denne udvikling vises med gamle kort samt billeder af gamle huse, nye huse, ombyggede huse og forsvundne huse!
Hvordan det er gået med naturen i Bankerne, viser Ivan Ingemannsen med et flot diasshow.
Alle er velkomne – på arkivet giver de en kop kaffe og bliver glade, hvis besøgende har billeder og gode historier med!

Møn

På Møns Lokalarkiv holdes Arkivernes Dag over hele to dage. I år er temaet Stege Sukkerfabrik og arrangeres sammen med Lokalhistorisk forening Møn. Traditionen tro er der foredrag om torsdagen d. 7. november kl. 19 – ca. 21. Det er tidligere medarbejder på sukkerfabrikken, John Damgaard Steffensen, der fortæller om sukkerfabrikkens historie. Foredraget afholdes på Møns Museum og kræver tilmelding. Arrangementet laves i samarbejde med Museumsforeningen, og koster 75 kr. – 65 kr. for Museumsforeningen. Entré betales i døren. Lørdag d. 9. november kl. 10-13 holder arkivet og Lokalhistorisk forening Møn åbent hus med en udstilling med billeder og genstande fra fabrikken og om sukkerroedykning på Møn. Samtidig indbydes alle med relation til sukkerfabrikken til at komme forbi på dagen med billeder, postkort, erindringer og fortællinger om deres eget eller slægtninges arbejde på fabrikken. Materialet vil blandt andet komme til at indgå i en kommende bog om Stege Sukkerfabrik.

Stege Sukkerfabrik

Langebæk

Langebæk Lokalhistoriske Arkiv har derimod valgt at fejre Arkivernes Dag en uge før alle de andre arkiver. Søndag d. 3. november kl. 13-16 fejrer arkivet nemlig både Arkivernes Dag og arkivets 40 års jubilæum i kantinen på det gamle Langebæk Rådhus. Arkivet har i dagens anledning været i gemmerne og fundet billeder og oplysninger frem om arkivets historie. Kom og mød gamle arkivmedarbejdere og få lidt godt til ganen og lidt bobler!

Kilde: Lokalarkiverne

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail