Indvielsen af Storstrømsbroen d. 26 september 1937. Foto: Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv

Den anden lørdag i november er det Arkivernes Dag, og her byder Danmarks arkiver indenfor til åbent hus. Traditionen tro holder også lokalarkiverne i Vordingborg Kommune ekstraordinært åbent denne dag.

På Arkivernes Dag åbnes de lokalhistoriske samlinger. Kom og bliv klogere på dit lokalsamfund og dets historie. Se de mange spændende historier og arkivalier i form af kort, billeder, film og dokumenter fra fortiden. Måske er der  også en historie om dit hus, din familie eller de, der var her før dig?

Bemærk, åbningstiderne varierer en smule, og nogle arkiver har lagt deres arrangement en anden dag.

Hos Køng Sognearkiv er Svinø i fokus på Arkivernes Dag. Svinø er fuld af gode fortællinger. Svinø har en lang og spændende historie, som strækker sig helt fra bondestenalderens jættestuer til nutidens sommerhusudstykning. Kom forbi arkivet og se og hør bl.a. om de mange gårde, kirken, Mindelunden, Flyvestation Avnø, købmændene og Dybsø for slet ikke at tale om Pavillonen og Sandvig, hvor man festede og dansede. Der vises også lille film om byggeriet af Svinø Forsamlingshus fra 1937-39. Filmen er indtalt af Købmand Johannes Høyer. Arkivet har stort set fotograferet samtlige gårde og huse på Svinø. Kom og se dem og suppler gerne med jeres egne billeder. Arkivet er åbent mellem kl. 10 og 14.

Langebæk Arkiv holder traditionen tro åbent hus arrangement om søndagen, d. 12. november. Emnet er i år 100 året for salget af De Vestindiske Øer. Etnolog Marlene Andersen kommer og fortæller om de historiske og økonomiske begrundelser for salget og de efterfølgende politiske konsekvenser. Derefter holder Arne Holdensen foredrag om øerne. Programmet starter kl. 13.00 og varer det meste af eftermiddagen.

Lundby Sognearkiv har fokus på indsamling af erindringer fra Lundby sogn i forbindelse med ’Giv det videre 2017’. Tidligere boede man oftest, hvor man arbejdede og handlede. I dag, hvor snart alle mennesker både har en cykel, en bil og et arbejde uden for sognet, gør man brug af næsten de samme indkøbsmuligheder, eller man bestiller en grønt- og frugtkasse eller en husholdningskasse på nettet. I anledningen af Arkivernes Dag holder arkivet en workshop, hvor tiden skrues tilbage – sådan ca. 50 – 70 år. Måske har du også materiale eller en spændende historie til arkivet og til projekt ’Giv det videre 2017’? Der er gratis kaffe og kage. Der vil være åbent fra kl. 10 til 13, men selve udstillingen kan ses på biblioteket i hele november.

Hos Sværdborg Sognearkiv afholder Arkivernes Dag tirsdag d. 14. november. Emnet er ‘Udstilling af 100 år gamle gækkebreve’. Herudover bliver der informeret om arkivets debut på Facebook og det nyligt udkomne årsskrift 2017. Arkivet er åbent kl. 18.30-20 og alle er velkomne.

Vordingborg Lokalhistoriske Arkiv har fokus på Storstrømsbroen, som i år har kunnet fejre 80 års jubilæum. Der vises ny-indkomne, unikke fotos fra selve byggeriet og bl.a. film fra indvielsen. Arkivet har fundet film, fotos, aviser, bøger og artikler af broen, som man kan dykke ned i. Har du fotos eller andet om Storstrømsbroen eller andre arkivalier, som du ønsker at aflevere til arkivet, så kan det også lade sig gøre denne dag. Som altid er der salg af gamle bøger og postkort fra Vordingborg og omegn til meget rimelig priser. Arkivet har åbent 11-14.

Alle arkiver modtager gerne arkivalier på dagen. Alt, hvad der samles ind, er jo for eftertiden, så de kommende generationer kan lære, hvordan man levede i gamle dage.
I forbindelse med Arkivernes Dag og ’Giv det videre 2017’, som alle arkiverne deltager i, kan man desuden deltage i en konkurrence med spændende præmier med historiske oplevelser.

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail