Efter sommerferien begynder en masse skoleelever at cykle til skole igen. Det er nærliggende at tro, at det er de mindste trafikanter man skal passe bedst på. Men undersøgelser viser det modsatte – Det er nemlig de ældste elever, der kommer ud for flest trafikulykker.

Det er de 13-16-årige, der kommer mest til skade i trafikken. Ifølge ulykkesstatistikkerne kommer over ti gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller bliver dræbt som 6-årige.
Derfor har Vordingborg Kommune valgt at deltage i den landsdækkende kampagne ”Teenager i trafikken”, som sætter ekstra fokus på teenagerne i trafikken.

”Vi deltager fordi vi gerne vil minde forældre om, at de stadig har et ansvar, når børnene bliver ældre. Når børnene bliver ældre, færdes de i højere grad alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme. De tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de f.eks. cykler sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det”, siger Bjørn Buch, Trafik, Park og Havnechef.

Politi og plakater på skolevejene
Politiet laver ekstra kontroller på skolevejene. Det sker i uge 32-33, hvor skolerne starter op efter ferien. Politiets kontroller viser nemlig, at mange bilister kører for stærkt på skolevejene. Vordingborg kommune sætter i den forbindelse plakater op ved skolerne, som skal minde bilisterne om, at være ekstra opmærksomme på store og små skolebørn.
”Som barn eller ung kan det være svært at overskue den ofte kaotiske morgentrafik omkring skolerne. Derfor er det vigtigt, at flere bilister sænker farten og viser hensyn, så ingen kommer til skade i trafikken”, fortsætter Bjørn Buch, Trafik, Park og Havnechef i Vordingborg Kommune.

To gode råd til forældre til teenagere
Det nytter at tale trafik med din teenager. Selvom det ikke altid føles sådan, så lytter teenagere mere til deres forældre end til vennerne, viser undersøgelser.
1. Lav regler eller aftaler
I kan fx have regler om cykelhjelm, brug af mobiltelefon i trafikken, eller hvordan din teenager kommer hjem fra fest
2. Se på dine egne trafikvaner
Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at din teenager efterlever dem.

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail