Op mod hver femte nye computer må til reparation i løbet af de første tre år. Til sammenligning har Refurb kun reklamationer på seks pct af de genbrugte maskiner de langer over disken.

Det lyder næsten for godt til at være sandt: At de genbrugte kvalitetscomputere du køber til halv pris i forhold til de nye er dobbelt så driftsikre, som de computere, der kommer spritnye fra butikken. Men den er god nok.

En meget omfattende undersøgelse foretaget af amerikanske Comsumer Reports viser, at mellem 16 og 19 procent af alle nye computere (afhængigt af mærke) går i stykker i løbet af computerens tre første leveår. Eneste undtagelse er Apple, der med fejl i hver 10. computer ligger noget under gennemsnittet.
Hos den danske virksomhed Refurb, der sælger genbrugt it-udstyr, er antallet af bærbare computere med fejl markant mindre, fortæller Refurbs marketingchef Peter Hove.

– Vi har analyseret på 12.000 bærbare, som vi har solgt og til sammenligning, så ligger vores reklamationsrate på 6 pct. Så antallet af reklamationer på de brugte maskiner vi sælger er altså markant under det niveau, der er på de nye maskiner, siger Peter Hove.

– Først og fremmest, så er de maskiner vi køber og sælger videre udelukkende topmodellerne fra de anerkendte mærker Apple, Lenovo, HP og Dell. De har i sig selv markant færre fejl end de billigere modeller, som sælges af de store kæder. Dertil kommer at de modeller vi sælgere videre typisk er brugt to-tre år og dermed er de fleste fejl allerede kommet til overfladen. Så jeg vil uden at blinke mene, at hvis man går efter en driftsikker bærbar, så vil en genbrugt kvalitetsmaskine være det oplagte valg, siger Peter Hove.

Ud over at være mere driftsikre, så er de genbrugte computere også billigere. En to år gammel businessline-maskine fra Lenovo koster typisk mindre end en helt ny ”varehus-model”.

– Og så koster den typisk omkring halvdelen af nyprisen for en tilsvarende high end-computer. For langt de fleste mennesker, så kan en to år gammel computer så rigeligt opfylde de kapacitetskrav, som man normalt har til en bærbar, forklarer Peter Hove.
Refurb får typisk computerne ind i større partier fra virksomheder eller organisationer, der rutinemæssigt skifter maskinerne ud hvert andet eller tredje år, når de er afskrevet.

– Men der er stadig masser af gode timer i sådan en maskine. Når vi får dem ind, så sletter vi alt på harddisken og genindstallerer maskinen med den nyeste software og de nyeste drivere. Måske får den en ny harddisk eller et nyt batteri og så er de klar til brug igen. Og selv om der er tale om genbrugt udstyr, så giver vi et års garanti og to års reklamationsret. Det har danskerne opdaget. Vi oplever en markant fremgang i salget af genbrugt it-udstyr, siger Peter Hove.

Det er ikke kun professionelle som Refurb, der oplever en markant fremgang inden for salget af brugt it. Private sælger udstyr videre som aldrig før. Eksempelvis oplevede Den blå Avis i 2015 en annonce-fremgang på 21 procent inden for brugt it-udstyr.

Kilde: Refurb

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail