Juni måneds 2021 arrangementer på Danmarks Borgcenter

Der er lagt i kakkelovnen til massevis af spændende arrangementer på Danmarks Borgcenter hele juni måned – nogle af dem endda gratis for byens yngste. Kom eksempelvis på Grundlovsvandring 05. juni eller tag familien under armen og oplev teaterforestillingen ‘Da Dannebrog Dalede’.

Teaterforestilling: Da Dannebrog Dalede

Vi spoler tiden tilbage til året 1219. Her – midt i kampens hede på slagmarken i Lyndanise i det nuværende Tallinn, Estland – faldt Dannebrog efter sigende ned fra himlen og hjalp den daværende konge af Danmark og Vordingborg, Valdemar Sejr, til at vinde slaget over esterne og gå derfra som sejrsherre.

I anledning af Valdemars dag d. 15. juni inviterer Danmarks Borgcenter i samarbejde med Teatret Aspendos til teaterforestillingen ‘Da Dannebrog Dalede’ på museets smukke ruinterræn.

Forestillingen kører både som betalingsarrangement for almindelige gæster, men tilbydes også gratis til kommunens institutioner med skoleklasser på mellemtrinnet – dog mod forudgående tilmelding.

Teaterstykket kan opleves i dagene 14., 15. og 16. juni.

Om forestillingen

‘Da Dannebrog Dalede’ er en humoristisk forestilling om den danske roligan, Harald, der elsker at gå til fodboldlandskamp, men som nogle gange undrer sig over de ting, der bliver råbt på lægterne – til trods for at han selv råber med.

For selvom han undres, nyder han fællesskabet. Han svinger med stolthed sit dannebrog, når de danske helte løber på banen og han synger højlydt med på nationalsangen. Og sådan har det været siden Harald var dreng. For i Haralds familie har man altid dyrket de danske helte.

Til forestillingen fortæller Harald om sin fjerne forfader Erik, som ligesom ham selv også har set sine danske helte helt tæt på tilbage i det herrens år 1219. Dengang var Erik en ung mand med et brændende ønske om at komme på korstog med landets stærkeste riddere – noget der ellers var helt umuligt i middelalderens Danmark, hvis man som Erik kom fra fattige kår.

Stik imod alle odds lykkes det alligevel Erik at tilkæmpe sig en plads som væbner for en af kongens mest betroede og erfarne riddere, og komme med den daværende Kong Valdemar på korstog til Estland.

Harald har hørt historien gennem hele sit liv, men alligevel undrer han sig over mange ting i fortællingen. For hvorfor kan man finde på at gå i krig for at få nogle til at skifte tro, når man i virkeligheden kan tro lige, hvad man vil? For man må da tro lige, hvad man vil – må man ikke? Men bliver man mere dansk, hvis man tror på Gud? Og hvorfor er der flere religioner, hvis der kun er én Gud?

… Og kan det virkelig passe at flaget faldt ned fra himlen? Og var det overhovedet en dansk hær, der kæmpede i Estland, når den var fyldt med både tyskere, nordmænd og svenskere? Og hvad ville der ske, hvis man gjorde det samme med fodboldlandsholdet?

… Og hvorfor er Kong Valdemar og hans riddere gået over i historien som helte, når Erik oplevede dem som fordrukne mænd, der blev overlistet og kun vandt, fordi de fik hjælp udefra? Og er der nogle sandheder, som blev glemt dengang i middelalderen?

‘Da Dannebrog Dalede’ er en historisk forestilling om Dannebrog, der sætter spørgsmålstegn til, hvad dervirkeligskete dengang. Det er et stykke, der holder sig tro til historiske fakta og oprindelige sagn, men også et stykke der stiller spørgsmålstegn ved hvad der er virkeligt og hvad der er opdigtet.

Praktisk info
Adresse: Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg
Spillested: Saras Have (til højre for Gåsetårnet ved ankomst fra Slotstorvet)
Dato og tid: 14., 15. & 16. juni 2021 – alle dage 16.30 – 17.30 (ankom senest 16.15)
Alm. billetpris: 75 kr.
Museumsforeningen Sydsjælland & Møn: 65 kr.
Årskort billetpris: 65 kr

Gratis for kommunens skoler

Som en helt særlig gestus inviterer Danmarks Borgcenter desuden kommunens institutioner med skoleklasser på mellemtrinnet (4.-6. klasse) med til teaterstykket helt gratis – dog mod forudgående tilmelding, så alle fornødne coronarestriktioner kan overholdes.

“Det er vigtigt for os at oplyse, uddanne og danne fællesskaber omkring vores fælles fortid og kulturarv. Og netop myten om dannebrog er i særlig grad knyttet til Vordingborg. Derfor synes vi også, at det er helt naturligt at give byens yngre borgere denne gratis gave for at styrke og forankre forståelsen af Vordingborg som dannebrogs hjemby i deres bevidsthed”, fortæller Event Manager, Kristoffer Rosner.

Forestillingen kan ses både den 14., 15. og 16. juni – alle dage i tidsrummene 09.30-10.30, 11.00-12.00 og 12.30-13.30. Det er dog vigtigt, at man tilmelder sig på forhånd.

“Selvom vi tilbyder stykket gratis til skolens institutioner, er det vigtigt, at man tilmelder sig på forhånd, så vi kan overholde de restriktioner og krav der er i forhold til at sikre et godt og sikkert afviklet arrangement”, forklarer Kristoffer Rosner Yderligere.

Netop derfor har Danmarks Borgcenter også følt sig nødsaget til at lave et ‘først-til-mølle-princip’.

“Det er super ærgerligt. Vi ville gerne have åbnet arrangemetnet op for alle, men omstændighederne taget i betragtning er vi nødt til at være påpasselige i forhold til, hvor mange vi lukker ind ad gangen”.

Tilmeldingen kan ske til Event Manger, Kristoffer Rosner, på krj@museerne.dk. Mærk emnefeltet ‘Da Dannebrog Dalede’, og oplys skolens navn, skoleklassens alderstrin (4.-6. klasse), antal elever samt ønsket tidspunkt for deltagelse og kontaktoplysninger på kontaktperson.

Deltagelsen er først gældende, når der er modtaget en bekræftelse herpå.

Praktisk info
Adresse: Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg
Spillested: Saras Have (til højre for Gåsetårnet ved ankomst fra Slotstorvet)
Dato og tid: 14., 15. & 16. juni 2021 – alle dage 09.30-10.30, 11.00-12.00 og 12.30-13.30 (maks 45 elever pr. tidsinterval)

 

Borgcenter og Gåsetårn / Danish Castle Center

Fotograf: Kim Ingemann Erichsen – kim@peakpro.dk

Grundlovsvandring: På tur i Grundloven

Lørdag den 05. juni fejres Grundloven og demokratiet i Danmark. Men vidste du, at Vordingborg gennem historien har dannet centrum for flere skelsættende lovgivninger – og faktisk også dannelsen af det demokrati, vi kender i dag?

Til denne særlige grundlovsvandring kommer du sammen med den lokalkendte guide, Michael Wiberg, på en tur i Grundloven. Her vil du blandt andet høre om tilblivelsen af demokratiet og Vordingborgs indflydelse på de rettigheder, vi har i dag.

Praktisk info
Adresse: Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg
Mødested: Foran indgangen til Danmarks Borgcenter
Dato og tid: 05. juni 2021, 14.00 – 14.45 (kom gerne lidt før)
Alm. billetpris: 75 kr.
Museumsforeningen Sydsjælland & Møn billetpris: 65 kr.
Årskort billetpris: 65 kr.

 

Troubadour-koncert: BELLMANIA – fra Belman til Drachmann

Kom til koncert i bedste troubadour-stil, når den svenske, prisbelønnede visefortolker, Martin Bagge, sammen med strygekvartetten ‘Storbackakvartetten’, tager dig på en musikalsk rejse i dansk og svensk visetradition.

Her – omringet af skeletter, historiske effekter og stemningsmættede iscenesættelser – kan du opleve en koncert i absolut særklasse, når Bellmania øser ud af deres enorme musikalitet og viser, hvordan store digteres liv og kunst er flettet sammen og påvirker os selv den dag i dag.

Tekst og musik af Bellman, J.H. Roman, Evert Taube, Holger Drachmann og Tove Ditlevsen.

Praktisk info
Adresse: Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg
Dato og tid: 11. juni 2021, 20.00 – 21.00
Døre: 19.30 – 19.50
Alm. billetpris: 125 kr. (inkl. forudgående museumsentré samme dag inden for alm. åbningstid)
Museumsforeningen Sydsjælland & Møn billetpris: 75 kr.
Årskort billetpris: 75 kr.

 

Historisk Botanisk Have i Vordingborg

Fotograf: Kim Ingemann Erichsen, kim@peakpro.dk

Botanik i børnehøjde

Vi spoler tiden tilbage til 1921. Dengang – i kølvandet på 1. verdenskrig – etablerede havearkitekt G.N. Brandt en historisk botanisk have i hjertet af Vordingborg. Haven var den første af sin art i Danmark, og kan i år fejre rundt i form af 100 år.

Haven er skabt ud fra et havemæssigt renæssance-ideal, og indeholder dermed et væld af forskellige almueplanter, der alle havde været at finde tilbage i renæssancen – fra spiselige over helbredende til dræbende og forskønnende… og alt derimellem.

Gratis skoleforløb
I anledning af havens 100-års fødselsdag inviterer Danmarks Borgcenter til gratis skoleforløb (tilmelding efter først-til-mølle-princippet) med botanik i børnehøjde fire dage i løbet af uge 25.

Til forløbet vil kulturhistoriker, Steen Djurhuus, og landskabsarkitekt og naturformidler, Mette Larsen, tage børnene med på en rejse tilbage i botaniske havers kulturhistoriske ophav og sætte dette i relation til dagens Danmark. Her vil de ligeledes stifte bekendtskab med nogle af planterne fra haven og – bogstavelig talt – få fingrene i mulden, når vi sammen smager, sanser og oplever haven og dennes planter på egen krop og sjæl.

Forløbet er målrettet mellemtrinnet (4.-6. klasse), og er et gratis tilbud til alle Vordingborgs kommunes skoler. Tilmelding sker efter først-til-mølle-princippet. Vi kan derfor ikke garantere, at alle med interesse heri kan få dette tilbudt. Din tilmelding er først gældende, når du har fået en bekræftelse herpå.

Praktisk info
Adresse: Historisk Botanisk Have, Slotstorvet 1
Mødested: Foran Historisk Botanisk Have
Dato og tid: 21., 22., 24. og 25. juni 2021 – alle dage hhv. kl. 10.00 – 11.30 og 12.00 – 13.30 (ét forløb pr. tidsinterval pr. dag)

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail

Relaterede artikler

Charlie Chaplins barnebarn på WAVES Festival 2021

Charlie Chaplins barnebarn på WAVES Festival 2021

Med 30-års jubilæet for WAVES Festival bringer egnsteatret Cantabile 2 endnu engang performancekunst og gadeteater i verdensklasse til Vordingborg. I år kan publikum som noget særligt opleve Charlie Chaplins barnebarn, som er på årets festivalprogram. WAVES Festival...

STARS præsenterer Burgere & Blues

STARS præsenterer Burgere & Blues

Sommeren er kommet og vi slutter forårssæsonen af, og fejrer at musikken igen kan spille live, med en lækker omgang blues og burgere i STARS' hyggelige gård fredag den 2. juli. Arrangementet starter kl. 17 hvor SmallStars Blues Band går på scenen og giver et par numre...

Skal Vordingborg by have fibernet?

Skal Vordingborg by have fibernet?

Først - denne artikel er ikke et betalt indlæg og er altså ikke en reklame. Den er blot et oplæg til diskussion om hvorfor eller hvorfor ikke indbyggere i Vordingborg by benytter chancen for at få tilknyttet fibernet til deres bolig. Lige for tiden kører Fibia en...