Alle der har kørt igennem Stege har stiftet bekendtskab med Mølleporten, som man kører tæt forbi på vej ud af Stege i retning mod Møns Klint. Byporten fra middelalderen har stor historisk betydning, men byporten trænger til restaurering, som naturligvis er en bekostelig affære. Så det var med stor glæde, at Vordingborg Kommune forleden modtog et brev fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, at fonden bevilger 10 millioner kroner til dette projekt.

Uvurderlig betydning for Danmarks kulturarv

Mølleporten i Stege er den ene af landets kun to bevarede middelalderlige byporte. Bygningen er af uvurderlig betydning for Danmarks kulturarv. Den ligger direkte på Steges byvold, det eneste fuldt bevarede middelalderlige voldanlæg i Danmark. Det er mere end hundrede år siden, at Mølleporten sidst blev renoveret, så der er et stort, opsparet behov for en gennemgribende restaurering. Især kalkstenene er angrebet. En bygningsrestaurering på højeste kvalitetsniveau, der kan ’fremtidssikre’ Mølleporten, er således det primære formål med projektet.

”Vi er utroligt glade og taknemmelige for det gavmilde tilskud fra A.P. Møller Fonden”, siger borgmester Mikael Smed. ”Det betyder, at vi nu kan gå videre med at realisere dette vigtige projekt, som både vil sikre
bevaring af en af kommunens vigtigste historiske bygninger, og samtidig vil bidrage til videreudvikling af kvalitetsoplevelser for borgere og turister i middelalderbyen Stege”.

Det nye oplevelsesmæssige ’fyrtårn’

”A.P. Møller-bevillingen er en stor gave til Møns Museum”, siger Jeanette Lopez-Zepeda, daglig leder af Møns Museum. ”Vi glæder os til at gå i gang med dette spændende projekt, som vil åbne helt nye formidlingsmuligheder for museet. Mølleporten bliver museets nye oplevelsesmæssige ’fyrtårn’.

Mølleporten i Stege (Foto: Vordingborg Kommune)
Del:
Facebooktwitterlinkedinmail