Nye udgravninger på royalt ruinterræn: Tag med arkæologerne på arbejde i Vordingborg

På Danmarks Borgcenter i Vordingborg er der denne sæson mulighed for at komme med på åbne udgravninger. Det sker, når Museum Sydøstdanmarks arkæologer i næste uge åbner jorden ved højborgen, og publikum er inviteret med på en kigger.

Fotograf: Kim Ingemann Erichsen – kim@peakpro.dk

Er du nysgerrig på at se, hvordan arkælogerne arbejder, og vil du lære mere om, hvordan fx potteskår og stykker af træ kan fortælle os om livet i middelalderen? Så kom med, når arkæologerne over tre uger går på jagt i jorden.

Mandag 7. juni går arkæologerne i gang med afmærkningen, og tirsdag 8. juni går udgravningerne for alvor i gang.

“Vi graver på højborgen, hvor vi ved, at nogle af ældste konstruktioner fra den første borg er. Dem vil vi gerne undersøge og datere, så vi kan se hvor gammel borgen er,” fortæller Nanna Holm, der er udgravningsleder og museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark.

“På den måde håber vi at få mere af kronologien på plads. Var det Valdemar den Store, der byggede den første borg i træ, eller byggede han først med teglsten? Og hvis han gjorde det, hvem byggede så den første borg? Vi håber, at vi kan underbygge kronologien, så vi ved, at det er den rigtige historie, vi fortæller om borgen.”

Det er ikke første gang, der åbnes til fortiden netop her. Tilbage i 1940’erne gravede man første gang på højborgen, og for 15 år siden var der atter åbent. Men der er sket meget med teknologien siden da, og derfor kan de nye udgravninger give et væld af nye svar.

Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark.

Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark.

Skeletterne på borgen

Indenfor i udstillingsbygningen kan de besøgende se frem til for første gang at møde nogle af dem, der i middelalderen havde deres daglige gang på borgen. I otte åbne kister ser du skeletterne ligge, som de blev fundet i deres grave. Nogle mangler knogler og kranier. Andre er komplette og viser alle de spor, som arkæologerne kan bruge til at komme nærmere en identitet. Fælles for dem er, at de ligger uden glas over sig. Man kommer altså til at befinde sig i samme rum som en lille flok mennesker, der i middelalderen gik, levede og døde på borgen.

“Nu får man for første gang mulighed for at møde dem, der havde deres daglige gang på og omkring borgen i middelalderen. Og så er de udstillet uden montrer, så man har mulighed for at komme meget tæt på dem. Det kan måske være lidt grænseoverskridende – men også virkelig stærkt,” fortæller Thorbjørn Kolbo, der er museumschef på Museum Sydøstdanmark.

Meget mere arkæologi

​I to udendørspavilloner på borgterrænet kan gæsterne høre om arkæologiens historie med udgangspunkt i udgravningerne af Vordingborg. Fra de første spadestik i 1880’erne, hvor det var borgen og kongerne, man ledte efter, til de nye udgravninger, hvor et potteskår er lige så værdifuldt og langt mere informationsrigt end guld og glimmer.

Praktisk info

Udgravningerne finder sted i perioden 7.-25. juni, og publikum kan kigge arkælogerne over skulderen mandag-torsdag kl. 10-16 og fredag kl. 10-13 i perioden, og der bliver selvfølgelig rig mulighed for at stille spørgsmål og se nærmere på evt. fund

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail

Relaterede artikler

Charlie Chaplins barnebarn på WAVES Festival 2021

Charlie Chaplins barnebarn på WAVES Festival 2021

Med 30-års jubilæet for WAVES Festival bringer egnsteatret Cantabile 2 endnu engang performancekunst og gadeteater i verdensklasse til Vordingborg. I år kan publikum som noget særligt opleve Charlie Chaplins barnebarn, som er på årets festivalprogram. WAVES Festival...

STARS præsenterer Burgere & Blues

STARS præsenterer Burgere & Blues

Sommeren er kommet og vi slutter forårssæsonen af, og fejrer at musikken igen kan spille live, med en lækker omgang blues og burgere i STARS' hyggelige gård fredag den 2. juli. Arrangementet starter kl. 17 hvor SmallStars Blues Band går på scenen og giver et par numre...

Skal Vordingborg by have fibernet?

Skal Vordingborg by have fibernet?

Først - denne artikel er ikke et betalt indlæg og er altså ikke en reklame. Den er blot et oplæg til diskussion om hvorfor eller hvorfor ikke indbyggere i Vordingborg by benytter chancen for at få tilknyttet fibernet til deres bolig. Lige for tiden kører Fibia en...