Savall

Jordi Savall

Fransk barokmusik fylder Næstveds middelalderby i weekenden 19.-21. august med internationale sangere og musikere.

I løbet af festivalen kan man høre koncerter, deltage i pilgrimsvandring, historisk musikalsk byvandring og deltage i en højmesse med biskop Steen Skovsgaard og fransk musik.
Flere af arrangementerne er gratis.

Den franske barokmusik har været overset indtil midten af 1900-tallet, hvor genopdagelsen har medført enorm begejstring især i Frankrig, men den har endnu ikke fået sit store gennembrud i Danmark. Dét håber arrangørerne af festivalen, at den får nu med den først barokfestival i Næstved.
På festivalens tre dage kan man opleve i alt 19 små og store koncerter lige fra solokoncerter over kammermusik til store messer af franske barok-komponister. Hovednavnet er den catalanske gambespiller Jordi Savall, den tidlige musiks ”grand old man”.

Jordi Savall er ikke bare musiker men tillige dirigent og komponist, og som musikvidenskabsmand har han genoplivet en lang række musikværker især fra middelhavsområdet. I 2012 blev han tildelt Leonié Sonnings Musikpris, og han har desuden modtaget en række fortjenstfulde udmærkelser for sit interkulturelle arbejde, ligesom han også er UNESCO-ambassadør for fred.
Alle festivalens 40 sangere og musikerne arbejder til daglig med højt respekterede barokorkestre rundt omkring i Europa.
Fra Frankrig deltager elite-ensemblet L’Accademia dei Dissonanti med sopranen Anne Magouët som solist, og fra England kommer tenoren Nicholas Mulroy, som medvirker i Det Kgl. Teaters opsætning af Purcells Fairy Queen til september.

Festival Orkestret, som ledes af violinist Peter Spissky, spiller på ”originalinstrumenter” dvs. instrumenter bygget som i den tidlige barok. For strygernes vedkommende indebærer det strenge af naturmaterialer, der giver en varm og blød klang. Spillestilen er også ”original” dvs. uden stort vibrato og med en udformning af musikken, som man har studeret sig frem til, at den oprindeligt har været.

I Næstved kan man opleve musik af en lang række af de store franske komponister, som udsprang af musikkulturen omkring ”Solkongen” Ludvig 14.s hof i Versailles i sidste halvdel af 1600-tallet og begyndelsen af 1700-tallet. De kendteste af komponisterne er Lully, Rameau og Charpentier – af sidstnævnte kan man blandt andet høre det berømte ”Te Deum”, der blandt andet indeholder den musik, som er kendt som Europæisk Melodi Grand Prix’ kendingsmelodi.

Koncerterne finder sted i Næstveds 3 middelalderkirker: Sct. Peders, Sct. Mortens og Herlufsholm samt i historiske steder i Næstved middelalderby.
Som optakt til festivalens åbningskoncert fredag d. 19. august kl. 16 i Sct. Peders kirke er der glastrompetfanfarer fra kirketårnet med musikere fra Uranias glasorkester.
Der er stadig få billetter til den historiske byvandring med guider, fredag den 19. august kl. 18 – 21, hvor der gives 5 små særlige koncerter på spændende historiske steder. I samme tidsrum er det også muligt at nyde fire små gratis koncerter fra Svaleredeorgelet i Sct. Peders kirke eller en lille gratis koncert med det franske L’Accademia dei Dissonanti i Sct. Mortens kirke.

Efter den franske højmesse i Sct. Peders kirke søndag den 21. august kl. 10 kan man deltage i en guidet pilgrimsvandring fra middelalderbyen til Herlufsholm kirke, hvor Jordi Savall spiller trio-koncert kl. 14.

Borgmester Carsten Rasmussen afslutter officielt festivalen efter Grande finale-koncerten søndag kl. 16 i Sct. Peders kirke, hvor den engelske tenor Nicholas Mulroy er solist i musik af Rameau.

Arrangørerne forventer mere end 1000 gæster til de mange arrangementer i løbet af festival-weekenden.

Fakta:
19. – 21. august
Sct. Peder, Herlufsholm og Sct. Mortens kirke, Næstved
Billetter online på www.nemf.dk
Tlf. 93 87 24 78

Del:
Facebooktwitterlinkedinmail