Vordingborg får ny international attraktion

3. juli 2019

Spektakulære kunstgynger for alle aldre kommer til Vordingborg.

Udlandet har allerede nydt godt af kunstgyngerne, som både har været udstillet på Tate Modern i London og installeret i Sydkorea. Nu installeres de for første gang permanent – i Vordingborg.

Ny velkomst

Mange af områdets borgere har længe ønsket en mere attraktiv ankomst fra Københavnsvej ind til Vordingborg by, hvor det nye vandhus og TV 2 Øst ligger. Det bliver nu til virkelighed med kunst i verdensklasse på udearealerne omkring det nye Vandhus.

”Vi har ønsket at skabe en anderledes og mere legende ankomst til byen. Med uddannelsesinstitutioner, skoler, børnehaver, villakvarter og idrætscenter er området centralt og fuldt af store udviklingsmuligheder for Vordingborg Kommune i form af eksempelvis øget bosætning. Vi har haft en vision om noget anderledes og spektakulært på stedet, som kan tiltrække og skabe international opmærksomhed, siger Thorbjørn Kolbo, formand for udvalget for Kultur, Idræt og fritid.

Kunstnere med lokale rødder

Det er den internationalt anerkendte kunstnergruppe SUPERFLEX, som står bag. Til Vordingborg har kunstnergruppen valgt at videreudvikle deres markante orange gynger i forskellige størrelser og højder, som placeres på dels forpladsen og dels arealet ved bagindgangen til Vordingborg Kommunes nye Vandhus.

Gyngerne hedder officielt One Two Three Swing! og blev skabt i 2017 til den store turbinehal i Tate Modern i London, hvor SUPERFLEX, som en anerkendelse af deres arbejde, blev udvalgt til at lave det årligt kommissionerede værk, The Hyundai Commission. Projektet er siden blevet vist i København og Tyskland og i Sydkorea har de blandt andet givet Kronprinseparret en gyngetur. Nu kommer hovedværket hjem til den egn, hvor to af de tre SUPERFLEX-medlemmer kommer fra.

”At gynge er den første oplevelse vi har af at udfordre tyngdekraften. Når vi gynger, oplever vi en særlig frihed, næsten følelsen af at give slip,” fortæller Bjørnstjerne Christiansen, som er en del af SUPERFLEX. Bjørnstjerne er, ligesom Jakob Fenger, en anden af gruppens i alt tre medlemmer, vokset op i Vordingborg Kommune, og nu står de bag det spektakulære kunstværk, som skal indbyde til aktivitet, nysgerrighed, samtale og leg.

En del af hverdagen

Det er en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra foreningslivet, DGI-husets bestyrelse, Vordingborg Billedkunstråd og medlemmer fra KIF-udvalget, der har arbejdet for at nytænke rammerne for et område til leg, fysisk aktivitet og fællesskab, der understøtter Vordingborg Kommunes strategi om sundhed og bevægelse for alle aldre. Arbejdsgruppen har i tæt samarbejde med Statens Kunstfond arbejdet på at finde kreative og nytænkende måder at signalere strategien på.
”I Statens Kunstfond oplever vi, at flere og flere kommuner arbejder ambitiøst på at gøre kunst til en del af borgernes hverdag. Det vil vi gerne bakke op om med projekter som det her, der viser, at kunst i vores offentlige rum kan være meget andet end en skulptur på et torv eller et maleri på en gavl. Jeg er sikker på, at SUPERFLEX’ værk vil opfordre til leg, larm og socialt samvær og give alle, der kommer her, en god og anderledes kunstoplevelse, siger Søren Taaning, Formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst.

Her ses blandt andre Kronprinsparret afprøve gyngerne i Sydkorea
Del:
FacebooktwitterlinkedinmailRelaterede artikler

Vordingborg Badminton Klub VBK skal spille om oprykning til 3. division

Vordingborg Badminton Klub VBK skal spille om oprykning til 3. division

Lørdag spillede VBK på hjemmebane mod HBC3. Modstanderen lå nr. 2 i gruppen og har været uhyggelig stærk på udebane. Alle kampe er blevet vundet, så VBK vidste, at det ville blive en svær kamp. VBK havde regnet med at stille i stærkeste opstilling for første gang i...

Tørskoet i Nordfalsters Koncerthus d. 7. februar 2020

Tørskoet i Nordfalsters Koncerthus d. 7. februar 2020

Den 7. februar inviterer koncerthuset i Nørre Alslev til et satirisk drama om provins kontra storby. Soloforestillingen er med Vordingborgs "funny bones" skuespiller Line Svendsen, der mange gange har gæstet Falster med Teatret Brændende Kærlighed og deres nonverbale...